19.04.2007. / 15:48

Autor: Nacionalova redakcija

SLUČAJ GLAVAŠ

Fehir ponovo daje iskaz 25. travnja

Protiv Krunoslava Fehira, koji je jedan od glavnih svjedoka u zagrebačkom postupku protiv Glavaša, tužiteljstvo je odbacilo sve optužbe

Nakon što je od osumnjičenika postao krunski svjedok Krunoslav Fehir ponovno će u istrazi protiv Branimira Glavaša u tzv. slučaju garaža biti ispitan u srijedu, 25. travnja, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Glasnogovornik Suda Krešimir Devčić kazao je da će Fehira ponovno ispitati istražni sudac Zdenko Posavec, koji ga je na početku istrage lani u lipnju ispitao kao osumnjičenika. Njegovi prethodni iskazi će se izdvojiti iz spisa, jer se u kaznenom postupku ne smiju koristiti kao ni drugi dokazi za koje se iz iskaza saznalo, pojasnio je Devčić.

Protiv Krunoslava Fehira, koji je jedan od glavnih svjedoka u zagrebačkom postupku protiv Glavaša, tužiteljstvo je odbacilo sve optužbe. Fehir je na sudu izjavio da je prema Glavaševom nalogu pucao u Čedomira Vučkovića koji je probio vrata od garaže i isteturao van. Istragom je utvrđeno da je Vučković preminuo od trovanja akumulatorskom kiselinom koju je bio prisiljen popiti, a ne od metka. užiteljstvo je djelomično zbog političkog pritiska moralo otvoriti istragu protiv Fehira koji je priznao ubojstvo kako bi se izbjegla sumnja da se vodi politički montirani proces protiv Glavaša zbog sukoba sa HDZ-om. Fehiru u prilog idu i godine, naime kad se cijeli slučaj događao on je bio maloljetnik, a također je bio uvjeren da puca u terorista, a ne u civila.

Promjenu Fehirova statusa iz osumnjičenika u krunskog svjedoka zatražio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a odluku je početkom travnja donijelo izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Prema zakonskim odredbama koje tužiteljstvu omogućuju da nekog osumnjičenika "pretvore" u krunskog svjedoka Fehir je trebao potpisati izjavu kojom se obvezuje da će u svom svjedočenju iznijeti istinu. Ispoštuje li dogovor glavni državni odvjetnik mora najkasnije do pravomoćne presude protiv njega odbaciti kaznenu prijavu koja ga tereti za ratni zločin u Osijeku 1991. godine.

No, ako svjedok ne iznese sve činjenice, pruži lažni iskaz ili počini neko novo teže kazneno djelo protiv njega se može nastaviti kazneni postupak.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika