19.04.2007. / 19:46

Autor: Nacionalova redakcija

STUDIJA

Njemci najdeblji stanovnici Europe

Nijemci su s prvog mjesta na ljestvici najdeblje europske nacije "skinuli" Čehe iza kojih dolaze Grci i Ciprani. Britanci, koji su prošle godine vodili na toj neslavnoj ljestvici nestali su s prvih mjesta

Nijemci su najdeblja europska nacija, a tri četvrtine muškaraca i preko polovica žena koje žive u Njemačkoj s medicinskog je stajališta predebelo, piše njemački dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" u četvrtak 19. travnja.

"Pivo, masnoće i nedovoljno kretanje učinilo je Nijemce najdebljom europskom nacijom", piše "Sueddeutsche Zeitung" pozivajući se na rezultate istraživanja Međunarodnog društva za proučavanje debljine (IASO) koji bi trebali u cijelosti biti objavljeni u nedjelju.

Kako nadalje proizlazi iz studije, 75 posto Nijemaca i 59 posto Njemica su predebeli od čega 22 posto bolesno (adipozitet). Tako se Nijemci prema najnovijim saznanjima nalaze na istoj razini s građanima SAD-a na koje se obično upire prstom kada se pokrene tema debljine.

Nijemci su s prvog mjesta na ljestvici najdeblje europske nacije "skinuli" Čehe iza kojih dolaze Grci i Ciprani. Britanci, koji su prošle godine vodili na toj neslavnoj ljestvici nestali su s prvih mjesta.

"Glavni razlog debljine je nedovoljno kretanje što pogađa 60 posto stanovništva", smatra Francesco Branco, stručnjak za prehranu pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Nijemci, osim toga, 35 posto kalorija uzimaju iz masnoća a i obilno konzumiranje piva, koje je kalorično a ne donosi osjećaj sitosti, pridonosi širenju debljine, smatra Branco.

Debljina je isto tako, kako proizlazi iz studije, raširenija među slabije obrazovanim i siromašnijim slojevima društva.

Europski predstavnik IASO-a Vojtech Heiner uopozorava da bi posljedice debljine uskoro mogle ugroziti stabilnost blagajni zdravstvenih osiguranja.

"Njemačka mora računati s enormnim opterećenjem zdravstvenog sustava", zaključio je Heiner.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika