21.06.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

EU

ZAVRŠEN SUMMIT U PORTO CARRASU

ZAVRŠEN SUMMIT U PORTO CARRASU

Čelnici zemalja Europske unije i pet zemalja jugoistočne Europe okončali su u subotu summit u Porto Carrasu, naglasivši da ujedinjenje Europe nije završeno dok i te zemlje ne uđu u EU. Čelnici su također istaknuli da će ulazak svake pojedine zemlje u EU ovisiti o njoj samoj te su usvojili zajedničku deklaraciju i formalno prihvatili ‘’Solunsku agendu za zapadni Balkan’’. Tom se agendom identificiraju prioritetni reformski koraci u približavanju EU pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, koji obuhvaća Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, BiH, Makedoniju i Albaniju.
Na summitu u subotu su također, na slovensku inicijativu, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula razgovarali sa slovenskim premijerom Antonom Ropom i ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom o situaciji nastaloj nakon informacije o navodnoj izjavi slovenskog premijera o tome da Slovenija uvjetuje ulazak Republike Hrvatske u EU dovršetkom procesa sukcesije. Nakon što je slovenski premijer Anton Rop već u medijima demantirao tu informaciju, učinio je to još jednom u razgovoru s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem i ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, istaknuvši neupitnu potporu Slovenije pri pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika