21.04.2007. / 11:34

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA

Otkrivene prostorije komunističke tajne policije

Lovro Šturm, ministar pravosuđa u vladi premijera Janeza Janše i predsjednik spomenute komisije, u petak su rekli kako postoji razmišljanje da se, u dogovoru s povjesničarima, ove komunističke katakombe možda i spomenički zaštite

Početkom ovog mjeseca, u samom središtu Ljubljane, u zgradi koja sada pripada ministarstvu unutarnjih poslova otkriveni su podrumski prostori koje je nakon Drugog svjetskog rata za ispitivanje i mučenje zatvorenika koristila nekadašnja komunistička tajna policija.

Dvije zapuštene uzničke prostorije s golim zidovima na kojima su ispisana imena njihovih nekadašnjih stanara, te masivnim vratima sa "špijunkama" se nalaze u Beethovenovoj ulici 3, preko puta zgrade ustavnog suda, te u neposrednoj blizini parlamenta i sjedišta više političkih stranaka.

Sve do 3. travnja ove godine, sadašnja vlada desnog centra nije znala za njihovo postojanje. Otkrila ih je posebna vladina komisija koja se bavi istraživanjem rada nekadašnjih tajnih službi.

Lovro Šturm, ministar pravosuđa u vladi premijera Janeza Janše i predsjednik spomenute komisije, u petak su rekli kako postoji razmišljanje da se, u dogovoru s povjesničarima, ove komunističke katakombe možda i spomenički zaštite. Ulaz u te prostore bio je nakon što su ih pregledala trojica članova vladine komisije dopušten novinarskim ekipama i snimateljima. Mediji su objavili i razgovor s nekadašnjim zatvorenikom koji je na ispitivanjima u njima prije pedesetak godina proveo dva tjedna, te rekao da su ga istražitelji tukli i mučili, sileći ga da potpiše da je suradnik britanske obavještajne službe.

Slovenski mediji bliski opoziciji lijevog centra navode da je prigodno medijsko eksponiranje komunističkih zatvora u centru Ljubljane koji su izvan uporabe najmanje 40 godina za sadašnju vladu dobrodošla prilika da preusmjeri pažnju javnosti pred optužbama da je komisiju pod vodstvom ministra za pravosuđe formirala zato bi "stavila pod svoju kontrolu" nacionalnu obavještajnu agenciju SOVA i "očistila" ju od starih kadrova.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika