21.04.2007. / 12:05

Autor: Nina Tomljanović

NEW YORK

Reformiranje i proširenje Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti, uspostavljeno nakon Drugog Svjetskog rata ima pet stalnih članica od kojih svaka ima pravo veta. To su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Kina i Rusija. Deset ostalih članica bira, svake dvije godine, Opća skupština UN-a

O reformiranju tijela Ujedinjenih naroda, te o njihovom privremenom proširenju trebale bi razmotriti sto devedeset i dvije članice Opće skupštine UN-a, u petak je objavljeno u novom izvješću, koje su pripremili veleposlanici Tunisa, Cipra, Hrvatske, Čilea i Nizozemske nakon tri mjeseca konzultacija, prenosi agencija AP.

Među njihovim preporukama je niz prijelaznih aranžmana koji bi se periodički razmatrali. To bi moglo uključivati dodatna privremena mjesta u Vijeću sigurnosti, polustalna mjesta i druge varijante.

Vijeće sigurnosti, uspostavljeno nakon Drugog Svjetskog rata ima pet stalnih članica od kojih svaka ima pravo veta. To su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Kina i Rusija. Deset ostalih članica bira, svake dvije godine, Opća skupština UN-a.

Za proširenje Vijeća sigurnosti postoji snažna potpora, kako bi to tijelo odražavalo današnji suvremeni svijet budući da ono trenutačno odražava stanje nakon Drugog svjetskog rata kada su uspostavljeni Ujedinjeni narodi. Međutim, svi prijašnji pokušaji, koji su počeli još 1979. godine, propali su zbog nacionalnog i regionalnog suparništva koje je blokiralo postizanje sporazuma o veličini i sastavu proširenog Vijeća.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika