22.04.2007. / 13:45

Autor: Nina Tomljanović

EKOLOGIJA

Dan planeta Zemlje

Ovim se Danom želi pomoći čovjeku da ponovno uspostavi kontakt s prirodom, te ukazati na općenitost ekološke krize: zagađivanje zraka i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata i drugo

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell je prvi put predstavio ideju obilježavanja Dana planeta Zemlje koja je uključila 20 milijuna sudionika. Ubrzo su inicijativu prihvatile organizacije i u drugim zemljama, te je 1990. godine Dan planeta Zemlje službeno postao međunarodnim danom.

Dan planeta Zemlje 22. travnja je godišnja manifestacija kojom se želi skrenuti pozornost čitave svjetske javnosti na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Ovim se Danom želi pomoći čovjeku da ponovno uspostavi kontakt s prirodom, te ukazati na općenitost ekološke krize: zagađivanje zraka i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata i drugo. Na taj Dan se poduzimaju različite konkretne akcije zaštite života na Zemlji, buđenja svijesti, odgovornosti, osjećaja, ljubavi prema daru života i prema svim stvorenjima.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Obilježavanjem Dana planeta Zemlje, u Puli se organizira akcija pošumljavanja šume Lungomare, tako se priključujemo kampanji Ujedinjenih naroda, čiji je cilj tijekom 2007. godine zasaditi milijardu stabala širom Zemlje i tako povećati javnu svijest u djelovanju protiv klimatskih promjena. Proizvod akcije pošumljavanja 50ih godina, alepski borovi šume Lungomare danas imaju oko 60 godina. Svojim su entuzijazmom puljani krš priobalja pretvorili u najljepšu gradsku rekreacijsku zonu. Budući da su stabla većinom jednake starosti, ukoliko sada nešto ne učinimo, šumi u budućnosti prijeti odumiranje. Iako je prirodna obnova alepskog bora inače jednostavna, kada se radi o zakorovljenim površinama ili površinama s mnogo posjetitelja, prirodna obnova je nemoguća. Da ju ne bismo izgubili, šumu moramo pomladiti.

Prošle godine je Zelena Istra uz pomoć donatora poklonila gradu jedan drvored na Monvidalu. Ove godine opet će to učiniti uz pomoć onih koji su to u mogućnosti, prije svega tvrtke, započeti pomlađivanje šume Lungomare.

Vezane vijesti

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

U Hrvatskoj je 2008. bilo 2500 žena koje su oboljele od karcinoma dojke, 2009. od njega je umrlo oko 900 žena, a bolest je i dalje u porastu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika