23.04.2007. / 08:47

Autor: Stjepan Marković

FRANCUSKA

Nicolas Sarkozy i Segolene Royal u drugom krugu predsjedničkih izbora

Kampanja za predsjednika se nastavlja u ponedjeljak 23. travnja, Sarkozy će se obratiti na skupu u Dijonu dok će Segolene Royal održati skup u južnofrancuskom gradu Valence

U drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora 6. svibnja natjecat će se vođa konzervativaca Nicolas Sarkozy i socijalistkinja Segolene Royal - prema preliminarnim izbornim rezultatima, na temelju prebrojanih 94,46 posto glasačkih listića, Sarkozy je na nedjeljnim izborima osvojio 31,01 posto glasova, a Royal 25,64 posto glasova.

Bez drugog kruga i mogućnosti da budu izabrani za predsjednika Francuske ostali su Francois Bayrou iz Unije za francusku demokraciju (18,54 posto osvojenih glasova), desničar Jean-Marie Le Pen iz Nacionalnog fronta (10,63 posto), Olivier Besencenot iz Revolucionarne komunističke lige (4,15 posto), kandidat Pokreta za Francusku Philippe de Villers (2,29 posto), Marie-George Buffet iz Komunističke stranke (1,93), kandidatkinja Zelenih Dominique Voynet (1,57), Arlette Laguiller iz Radničke borbe (1,36), Jose Bove kao kandidat Farmera (1,33), Frederic Nihous iz Stranke lova, ribolova, prirode i tradicije (1,21), te Gerard Schivardi iz Radničke stranke (0,35 posto glasova).

Kampanja za predsjednika se nastavlja u ponedjeljak 23. travnja, Sarkozy će se obratiti na skupu u Dijonu dok će Segolene Royal održati skup u južnofrancuskom gradu Valence. Iako Francuzi ponovno biraju između lijevog i desnog kandidata, ovih dvoje predsjedničkih kandidata je bitno drugačije od svojih prethodnika te će ova utrka biti nešto drugačija od prijašnjih. Izbori će biti više presonalizirani, poput američkih.

Prema rezultatima prvog izbornog kruga, najveće šanse za predsjednički mandat ima Sarkozy, bivši ministar unutarnjih poslova, čijih 31 posto glasova predstavlja najveći izborni rezultat jednog 'desnog' predsjedničkog kandidata od 1969. Rezultati nedjeljnih anketa daju Sarkozyu između 52 i 54 posto glasova u drugom krugu, dok bi Royal osvojila između 46 i 48 posto i, pokažu li se te ankete točnima, ne bi postala prva žena na čelu Francuske.

Sarkozy, čiji su roditelji Mađari, zalaže se za slobodno tržište te je u svojim pogledima mnogo bliži Velikoj Britaniji i SAD-u od Segolene Royal. Uz politiku teške ruke koju je pokazao za vrijeme nemira u imigrantskim predgrađima, najviše mu se zamjera što najavljenim reformama namjerava produljiti 35 satni radni tjedan i smanjiti velika socijalna prava radnika. Iako je član vladajućeg UMP-a ne uživa potporu još uvijek aktualnog predsjednika Jacquesa Chiraca koji mu je tek pred kraj kampanje dao podršku.

Jedan od većih problema Segolene Royal je nedostatak podrške unutar vlastite stranke, pogotovo među starijim članovima. U svojim nastupima nije pokazivala dovoljno sigurnosti i znanja, te je učinila nekoliko gafova. Često je mijenjala stavove o nekim pitanjima te ima poprilično slabo poznavanje međunarodne politike.

Za pobjedu na izborima kandidati će se prvenstveno morati boriti za glasove koje je osvojio kandidat centra Bayrou. Iako su ti glasaći više skloni lijevoj opciji nije nemoguće da Sarkozy uspije pridobiti dovoljan broj i osigura pobjedu.

Najveći gubitnik izbora je 78-godišnji Le Pen koji nije uspio ostvariti svoj plan da kao u izborima 2002. godine uđe u drugi krug.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika