23.04.2007. / 10:38

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREB

Tvrtka generala Zagorca izbačena iz projekta u Tkalčićevoj ulici

Još uvijek je nejasno može li Crkva izbaciti Molteh bez odštete, no jasno je da Hypo banci nije odgovaralo da jedan od najinteresantnijih objekata u Zagrebu preuzme neka druga banka

Hypo Alpe Adria banka i crkva dogovorili su izbacivanje tvrtke Molteh, koja je u vlasništvu generala Vladimira Zagorca, iz 26,5 milijuna eura vrijednog projekta gradnje poslovno-stambenog kompleksa “Prebendarski vrtovi” u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Preko direktora Molteha Romana Bindera i poslovnog partnera Dragana Jurilja, Zagorec je pokušavao prodati projekt u Tkalčićevoj, gdje su od tada prekinuti svi radovi, no nije to učinio.

Preduhitrila ga je crkva, koja je iskoristila klauzulu iz ugovora o koncesiji na 99 godina, prema kojoj se ugovor raskida ako radovi budu zaustavljeni više od 30 dana. Dogovor s Hypo Alpe Adria bankom postignut je odmah nakon isteka tog roka.

Još ne možemo u javnost s detaljima, rečeno je s Kaptola. Potvrđeno je da su bili u kontaktima s vodstvom Hypo Alpe Adria banke u Zagrebu, koje je iz Klagenfurta dobilo dozvolu da nastavi s projektom "Prebendarski vrtovi" bez investitora Molteha.

Još uvijek je nejasno može li Crkva izbaciti Molteh bez odštete, no jasno je da Hypo banci nije odgovaralo da jedan od najinteresantnijih objekata u Zagrebu preuzme neka druga banka. Kaptolu je u interesu da se gradnja što prije završi jer će 30 posto objekta od tri tisuće četvornih metara koristiti Prebendarski zbor.

Također je važno da Crkva pod svaku cijenu želi prekinuti neugodna povezivanja s krajnje upitnim poslovanjem generala Zagorca. Okolnosti pod kojima je projekt dogovoren potvrđuju da će to biti relativno teško. Crkva je dala koncesiju na 99 godina Zagorčevoj tvrtki čiji osnivački kapital iznosi 20.000 kuna.

Kao vlasnik Molteha naveden je fond registriran u Lihtenštajnu “Sintra Invest Estabilishment”. Kaptol je 2006. godine demantirao da iza projekta stoji Zagorec i priopćio da je Zagorec, prije potpisivanja ugovora, prodao Molteh lihtenštajnskom fondu. Prekid suradnje Hypo banke i Zagorca u Tkalčićevoj pod znak pitanja dovodi i njegove druge projekte koje je s 260 mil. eura financirala ista banka.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika