23.04.2007. / 13:12

Autor: Stjepan Marković

INDIJA

Testirana supersonična raketa

Indija je uspješno testirala svoju prvu supersoničnu zemlja-zemlja raketu BrahMos, koju je razvila u suradnji s Rusijom. Raketa je testirana na poligonu Chandipur u istočnoindijskoj državi Orissa. Raketa je lansirana s vozila.

Projekt razvoja rakete BrahMos je započet 1998. godine nakon što su Rusija i Indija potpisale sporazume o suradnji. Zajednički ju proizvode India’s defence Research and Development Organization i ruska VPK Mašinostroenija. Ime je dobila po spajanjem imena ruske i indijske rijeke, Brahmaputre i Moskve.

Raketa je teška gotovo tri tone i dugačka je 8 metara, ima domet od 290 kilometara, u letu postiže brzinu od 2.823 Macha, što je gotovo tri puta brže od brzine zvuka. Raketa može nositi konvencionalne bojne glave teške između 200 i 300 kg. u razvoju je podmornička verzija ove rakete.

Indija i susjedni im Pakistan redovito testiraju rakete. Ove dvije zemlje su u od osamostaljivanja 1947. godine tri puta ratovale. No u posljednje vrijeme odnosi dviju zemalja su se znatno popravili, otvorite su prometne rute i surađuje se na borbi protiv terorizma. Obje države posjeduju nuklearno oružje.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika