Objavljeno u Nacionalu br. 597, 2007-04-24

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Antunović - Arlović - Alijansa protiv Milanovića

Nakon što je Zoran Milanović u subotu, 20. travnja, istaknuo kandidaturu za šefa SDP-a, lobirati je počela i Željka Antunović

ZNAKOVITI ZAGRLJAJ Ljubo Jurčić i Željka Antunović s Račanovim liječnikom Mirandom Mršićem i pravnim stručnjakom Ivom Josipovićem prije subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-aZNAKOVITI ZAGRLJAJ Ljubo Jurčić i Željka Antunović s Račanovim liječnikom Mirandom Mršićem i pravnim stručnjakom Ivom Josipovićem prije subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-aOtkako je Zoran Milanović u subotu, 20. travnja, obznanio svoju kandidaturu za nasljednika Ivice Račana, unutar Socijaldemokratske partije počela je snažna borba za predsjednički položaj. Premda se još uvijek nisu kandidirali, Željka Antunović i Tonino Picula lobiraju ne bi li dobili potporu članstva, a počelo je i difamiranje zasad jedinog kandidata. Tako se u stranačkim kuloarima i preko interneta plasirala vijest da je Milanović po nacionalnosti tobože Srbin, što bi trebalo smanjiti podršku njegovoj kandidaturi.

Ta izmišljotina odaje stanje unutar SDP-a. Iako je istaknuta tek prva predsjednička kandidatura, snažno su poremećeni unutarnji odnosi. Još prije mjesec dana postojala je samo jedna dvojba, hoće li se Milan Bandić suprotstaviti Željki Antunović, čije su ambicije neupitne. U stranačkoj središnjici vladalo je čvrsto hijerarhijsko jedinstvo i uvjerenje da stari kadrovi trebaju nastaviti Račanov politički put, a svaki iskorak doživljavao se kao remećenje ustaljenih odnosa. Žestoko su dočekane i premijerske ambicije Ljube Jurčića, uz argument da je SDP moćna stranka kojoj ne treba izvanstranačka osoba za mandatara Vlade. U tome su bili složni svi, od Bandića do Željke Antunović, s iznimkom Antuna Vujića i Slavka Linića.

U nepunih sedam dana sve se stubokom promijenilo. Čim je Nacional prošlog utorka najavio Milanovićevu kandidaturu, počele su polarizacije u stranci. Podjednako brojni bili su zagovornici teze o potrebi izbora relativno novog predvodnika, koji daje novi imidž SDP-u, i protivnici takve promjene. Većina jednih i drugih ostala je šokirana kad je na subotnjoj sjednici Glavnog odbora Milanović najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a jer je danima najavljivan redoviti sastanak, manje-više tehničke naravi. Članovi Glavnog odbora snažno su zapljeskali, a takve reakcije već godinama nije bilo na takvim sjednicama. Riječ je o tome da u središnjicu na Iblerovu trgu već tjednima s terena stižu zahtjevi članstva koje traži prekid bezvlađa, koje traje otkako je Račan objavio da boluje od tumora. Dulje od dva mjeseca nije se znalo hoće li ili neće biti izborne konvencije, tko će naslijediti Račana i u kojoj formi, kao i hoće li premijerski kandidat biti Željka Antunović, Jurčić, Bandić ili netko četvrti.

ZORAN MILANOVIĆ, koji je jedini najavio kandidaturu za šefa SDP-a, i Mato CrkvenacZORAN MILANOVIĆ, koji je jedini najavio kandidaturu za šefa SDP-a, i Mato CrkvenacU takvim okolnostima isticanjem kandidature Milanović je stekao svojevrsnu psihološku prednost jer se sada o njemu govori kao o ozbiljnom kandidatu. Optužbe da je iznenadio članstvo lako je opovrgnuti, jer na sjednici Glavnog odbora nekoliko je članova pozvalo Zlatka Komadinu da se kandidira, a primorsko-goranski župan to je javno odbio. To pokazuje da je svatko mogao nastupiti, ali svi su kalkulirali. Bandić je dan prije najavio da će održati važan govor, ali ne da je šutio nego je sa sjednice otišao nakon malo više od sat vremena. A trajala je skoro četiri sata.

U danima prije sastanka Glavnog odbora Milanović je provjerio može li računati barem na diskretnu potporu dijela stranačkih dužnosnika. Po svemu sudeći, uspio je jer njegov potez odobravaju Antun Vujić, Šime Lučin, Slavko Linić, Igor Dragovan, a Ljubo Jurčić u neformalnim je razgovorima dao do znanja kako ne bi imao ništa protiv da njih dvojica povedu SDP-ovu ekipu u izbornu utrku. Zasad potpora tih važnih esdepeovaca nije eksplicitna, ali postoji i članstvo to zna.


Idući važan korak je Milanovićeva ideja koju je predstavio na vlastitom blogu, da bi ubuduće SDP-ova predsjednika biralo svih 25.000 članova stranke. Dosad nitko u Hrvatskoj nije učinio ništa slično, iako se tako biraju stranačka vodstva u Engleskoj, Italiji i Francuskoj. Ovo je njegovo prvo konkretno obećanje, koje pokazuje da namjerava postići potporu najšireg članstva, a od protukandidata se razlikuje i time što je otvorio blog, a to je forma za kojom je posegnulo samo nekoliko hrvatskih političara.

Događaji u SDP-u zainteresirali su i diplomatske krugove u Zagrebu. Na jednom od prošlotjednih skupova veleposlanici dviju jakih članica Europske unije ocijenili su kandidature Jurčića i Milanovića izrazito zanimljivima. Razumljivo da to neće javno reći, ali njihovi nastupi potvrđuju da međunarodna zajednica pozorno prati i ocjenjuje događaje u najjačoj hrvatskoj oporbenoj stranci.

Posve je jasno da je Milanovićeva kampanja izazvala suparničke strane. Tonino Picula u svemu nije pretjerano važan jer unutar SDP-a prevladava stajalište da gradonačelnik Velike Gorice ne može poraziti HDZ. Respektira se Piculin dugogodišnji stranački angažman i bliskost s Račanom, ali njegove su izborne šanse – ako se kandidira – razmjerno male.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a nekoliko je članova stranke pozvalo Zlatka Komadinu da se kandidira, ali on je to javno odbioNa sjednici Glavnog odbora SDP-a nekoliko je članova stranke pozvalo Zlatka Komadinu da se kandidira, ali on je to javno odbioSasvim je drukčija situacija u vezi sa Željkom Antunović. Ona i dalje ima vrlo solidan rejting kod običnih članova, dok je u vrhu SDP-a uz nju samo Mato Arlović. Arlović se posljednjih tjedana etablirao kao glavni Milanovićev kritičar i protiv njega govori na raznim mjestima. Ali posljednjih godina Arlovićev utjecaj u stranci bitno je oslabio, tako da njegovo lobiranje teško može postići veći uspjeh. Sve to, ipak, ne umanjuje ambicije Račanove zamjenice, što su za Nacional potvrdili njezini saveznici.

“Željka Antunović dobro zna da u hrvatskoj javnosti ne uživa osobitu podršku, ali to nije razlog da odustane od predsjedničke utrke. Njezini suparnici moraju računati s tim da ima široku podršku u stranačkoj bazi iz koje će se birati delegati za Konvenciju. Ona je 15 godina istaknuta članica SDP-a i može računati na podršku običnog članstva, koje razmišlja drukčije nego javnost. A naši članovi u županijama i gradovima nisu s pretjeranim zadovoljstvom primili Milanovićevu kandidaturu jer je on političar koji se još nije dokazao. Što tek reći za Jurčića, koji uopće nije člwan stranke, a postavlja ultimatum da će biti premijer i ništa drugo. Ako je tako, zbog čega onda naši dužnosnici godinama sudjeluju u političkoj borbi, kad se pojavi netko izvana i kaže da je sada on šef“, smatra bliski suradnik Željke Antunović.

U razgovoru je dao nagovijestiti još nešto. Željka Antunović očekuje potporu Milana Bandića, odnosno zagrebačkih delegata koji će doći na Izbornu konvenciju. Donedavno teško zamisliva kombinacija, u novonastalim okolnostima više nije neizvediva. Bandiću ne odgovaraju ni Milanović ni Željka Antunović, a svjestan je da sam neće moći pobijediti. Zato je za početak preko požeškog župana Zdravka Ronka krenuo u napad na Milanovića. Navodno bi se Ronku mogao pridružiti i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, jedan od rijetkih bandićevaca izvan Zagreba. Uspije li pacificirati Milanovića, Bandić će moći snažno utjecati na ponašanje Željke Antunović. Unatoč dugogodišnjoj međusobnoj netrpeljivosti, sada ih puno toga povezuje. Oboje su Milanovićevi protivnici i ne žele da premijerski kandidat postane Ljubo Jurčić. Za njih on nije pravi esdepeovac nego karijerist koji želi iskoristiti stranku. Idućih tjedana pokazat će se prava priroda odnosa Željke Antunović i Milana Bandića.

MILAN BANDIĆ najavio je važan govor, ali je otišao sa sjednice nakon sat vremena; u društvu s Matom ArlovićemMILAN BANDIĆ najavio je važan govor, ali je otišao sa sjednice nakon sat vremena; u društvu s Matom ArlovićemLjubo Jurčić odlučio je pričekati razvoj situacije unutar SDP-a. Premda ne namjerava javno podržati ni jednog kandidata, svi pokušavaju stupiti u vezu s njim. Posljednjih su se dana u medije plasirale dezinformacije kojima se pokušalo sugerirati stvaranje pakta Jurčić - Antunović. Objavljena je neistina o njihovim čestim susretima, iako su razgovarali samo jedanput, i to kako da izbjegnu međusobne sukobe. U svakom slučaju, nekadašnji ministar gospodarstva u Račanovoj vladi prilično je daleko od bilo kakve pomisli na suradnju s Željkom Antunović. Ništa manje zanimljivo nije ni ponašanje Bandićevih suradnika koji su išli na varijantu toplo-hladno. Tako su prošlog tjedna Jurčiću pristupili pouzdani Bandićevi ljudi i sugerirali da je zagrebački gradonačelnik spreman podržati njegove premijerske ambicije. S druge strane, implicitno je dano na znanje da Bandić zauzvrat račun na potporu ako se kandidira za predsjednika socijaldemokrata. Gotovo u isto vrijeme zagrebački ministar financija Slavko Kojić žestoko je kritizirao Jurčićeve političke aspiracije. Jurčić nije odgovorio, a može se doznati kako vjeruje da iza Kojićeva napada stoji sam Bandić. Kako god bilo, odnosi između dva najpoznatija socijaldemokrata iz Hercegovine sve su prije nego koncilijantni.

Odnosi unutar SDP-a sve su napetiji kako se približava 2. lipnja, kad će se održati Izborna konvencija. Za razliku od HDZ-a 2000., socijaldemokratima ne prijeti raskol, ali izvjesno je da je Račanovim odlaskom stranka prisiljena na goleme promjene. Vrlo će se brzo vidjeti tko su saveznici jer ni jedan kandidat ne može pobijediti bez snažne potpore etabliranih dužnosnika. Razvoj situacije daje naslutiti kako je izvjesno zbližavanje Jurčića i Milanovića, kao i Bandića i Željke Antunović. To pak znači izrazitu podjelu županijskih i gradskih organizacija, a to je scenarij koji su donedavno svi htjeli izbjeći. Tek ako se Bandić ili Komadina naposljetku ipak odluče kandidirati, 200 dana prije parlamentarnih izbora, SDP će se suočiti s mogućnošću posvemašnje unutarnje podjele.

Milanovićeve ideje na blogu

Zoran Milanović na svojem blogu otkriva dijelove svog programa. Tako predlaže da predsjednika SDP-a biraju svi članovi te stranke a ne samo delegati gradskih i županijskih ogranaka. Slična praksa provodi se u Italiji, Francuskoj i Engleskoj. Milanović u slučaju izborne pobjede, po uzoru na američke republikance 1994., nudi SDP-ov ugovor s građanima, koji bi tu stranku obvezao na ispunjenje predizbornih obećanja.

Antunović se oslanja na bazu

Dok na kandidaturu Zorana Milanovića s odobravanjem gledaju istaknuti članovi SDP-a, poput Antuna Vujića, Šime Lučina, Slavka Linića i Igora Dragovana, Željku Antunović u vrhu stranke podržava samo Mato Arlović. Međutim, njeni suparnici moraju računati na široku podršku koju Željka Antunović ima u stranačkoj bazi, među običnim esdepeovcima.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika