24.04.2007. / 17:40

Autor: Martina Zeković

BRODOSPLIT

Cvitić i Vukasović zanijekali navode iz istražnog zahtjeva

Drugoosumnjičeni u postupku protiv članova Uprave Brodosplit do 2005. Goran Cvitanić, u utorak je pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu Slavkom Lozinom, zanijekao navode iz istražnog zahtjeva. Odvjetnik Gorana Cvitanića Ljubo Pavasović Visković, smatra da je taj postupak posljedica nepoznavanja brodograđevne industrije te pokušaja uspostave nekakve ravnoteže u odnosu na drugi postupak protiv nedavne Uprave na čelu s Goranom Vukasovićem. Pavasović Visković ipak niječe da se radi o montiranom političkom postupku. Dodao je i kako se radi o suštinskim problemima hrvatske brodogradnje koja u ovakvim tržišnim uvjetima nije u stanju izgraditi isplativ brod. Smatra da će se istraga otvoriti, jer je to "normalna procedura u takvim okolnostima".

Istražni sudac Lozina odbio je u utorak podneseni zahtjev Općinskog državnog odvjetništva za tajnošću postupka, smatrajući kako za to nema osnove.

Goran Vukasović, koji je u veljači smijenjen s položaja predsjednika Uprave nakon podnošenja istražnog zahtjeva zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti te za "pranje" novca, u utorak je dao iskaz pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu Nevenom Cambjem. On je također odbio sve navode iz istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva ustvrdivši kako nije kriv.

Istražni sudac Neven Cambj donio je rješenje o odbijanju zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva za tajnošću postupka, budući da zahtjev nije utemeljen, ali je ostavio prostora za donošenje suprotne odluke u slučaju da se utvrdi da za to ima razloga.

Vukasović je novinarima izjavio da odgovorno tvrdi da "nema nikakvih štetnih ugovora, nema nikakvog pranja novca niti ja imam ikakvu osobnu korist od toga. Meni Goranu Vukasoviću nitko nikada nije ništa platio niti sam uzeo neki novac".
Dodao je da su inkriminirani ugovori dobri za brodogradilište, da su u njima prvi put unesene zaštitne klauzule od porasta cijene čelika i omogućavaju bolji način financiranja gradnje broda. Uprava, kojoj je bio na čelu, radila je u skladu sa zakonom te je sve dokumentirano i razvidno, objasnio je Vukasović.

Predrag Čudina, predsjednik Uprave Brodosplita do 2005. u ponedjeljak je, u postupku kojim se njega i još trojicu članova te Uprave tereti za kažnjivo djelo sklapanja štetnih ugovora ispod tržišne cijene čime su Brodosplit oštetili za najmanje 37 milijuna dolara, izjavio da se ne osjeća krivim i da nije bilo nikakve pronevjere novca. Svota koja se spominje odnosi se, tvrdi Čudina, na ukupne poslovne rezultate na određenu broju novogradnja. Čudina je izjavio kako je sucu detaljno obrazložio sve navode iz istražnog zahtjeva te kako se nada da će njegov iskaz pomoći istražnom sucu da dođe do relevantnih zaključaka te da će donijeti rješenje kojim ga oslobađa od odgovornosti od onoga za što ga se tereti. On tvrdi da se tako posluje u svim hrvatskim brodogradilištima te da bi najmanja šteta bila da nisu ništa radili i otpustili četiri tisuće radnika.Prvoosumnjičeni Drago Maček odbacio je sve navode iz istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva. Nakon šest sati saslušanja, Maček je izjavio kako očekuje fer i korektan odnos te da im se ne ugrožavaju ljudska prava, zbog, kako je rekao, njegove djece, prijatelja i suradnika. Dodao je i da se radi o raritetnom postupku, jer je oporbena politika izvršila tako neviđen pritisak na pravosuđe čime je iznudila postupak koji teško da bi u normalnom tijeku stvari ikada bio otvoren.

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od istražnog suca da donese rješenje o tajnosti postupka, smatrajući kako bi odavanje javnosti pojedinosti iz istrage omelo prikupljanje dokaza.

Naime, na Splitskom županijskom sudu počela su istražna ročišta u slučaju Brodospit u kojem se bivšu i sadašnju upravu tereti za kažnjiva djela zloporabe ovlasti i pranja novca, odnosno, za sklapanje štetnih ugovora kojima su oštetili splitski škver za gotovo pet milijuna dolara. U tijeku je saslušanje Drage Mačeka, jednog od osumnjičenika u aferi Brodosplit. Uz njega saslušat bi se trebalo još sedam osumnjičenika nakon čega će se odlučiti postoje li elementi za otvaranje istrage. Maček i dvojica čelnih ljudi Brodosplita Goran Vukasović i Ante Luetić sumnjiče se za pranje novca, odnosno zloporabu položaja. Vukasovića i Luetića će u utorak i srijedu saslušati istražni sudac Neva Cambi. Istražitelji bi uz trojicu glavno osumnjičenih predviđa i saslušanje čak 35 svjedoka.

Afera Brodosplit traje već godinu dana, a prije dva mjeseca Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je istražni zahtjev protiv Drage Mačeka, vlasnika tvrtke Iceberg, poznatog posrednika u brodogradnji, Gorana Vukasovića, bivšeg predsjednika uprave Brodosplita i njegova zamjenika Ante Luetića, a tereti ih se da su protupravno pribavili 4,8 milijuna dolara u poslu s njemačkim brodarom Wesselsom.

Vezane vijesti

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika