25.04.2007. / 13:52

Autor: Ana Kirin

PISMO PREVARENOG PODUZETNIKA

Korupcija na Trgovačkom i Visokom trgovačkom sudu

U svome pismu upućenom predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu Marijan Grgin posebno spominje sutkinju a danas predsjednicu Trgovačkog suda, nadležnu u sudskom postupku koji traje već jedanestu godinu

Nacional.hr u posjedu je pisma koje je Marijan Grgin, bivši propali privatni poduzetnik, kako se sam naziva, uputio predsjedniku i premijeru Republike Hrvatske, a kojim je ozbiljno doveo u pitanje dignitet Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda. Grgin u svom pismu iznosi detalje četiri slučaja koja je vodio ili još vodi pred tim sudovima. Prema njegovim navodima, u svim tim slučajevima korumpirani sudski dužnosnici presudili su u korist njegovih tuženika, poduzetnika koji su ga prevarili.

"Scenarij je uvijek bio isti", navodi Marijan Grgin te objašnjava: "Tuženi su otvarali nove firme, a one koje su izgubile spor na Trgovačkom sudu, ostavili u mirovanju". Premda u Zakonu o trgovačkim društvima stoji da je takvo otvaranje novih firmi protuzakonito, Državno je odvjetništvo sve Grginove tužbe odbacilo kao neosnovane.

O svom je slučaju Grgin je još prije pet godina obavijestio ministricu pravosuđa i Saborski odbor za pravosuđe, koji su zatražili od visokog trgovačkog suda da se očituje o njegovim navodima. Međutim, od tada nije bilo nikakvog odgovora.

U svome pismu Grgin posebno spominje sutkinju a danas predsjednicu Trgovačkog suda, koja je bila nadležna u sudskom postupku koji traje već jedanestu godinu u kojem on tuži vlasnika firme "Megapcommerce". Tu sutkinju, kao i sudskog vještaka koji, tvrdi Grgin, svoj posao nije obavio ni blizu korektno, on optužuje za korumpiranost. Predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu je Nevenka Marković.

"Da su Trgovački sud i Visoki trgovački sud "dva oka u glavi" i da je to opasno korumpirano društvo vidi se iz jednog slučaja o kojem potajno bruji pola Zagreba. Čovjek osumnjičen da pripada zločinačkoj organizaciji sa svojom firmom otkupljivao je dugovanja koja su se nalazila u sudskim procesima na Trgovačkom sudu. Ista je osoba "pod hitno" dobivala sve presude, žalbe i ovrhe. Ništa čudno kad je za privatnog "savjetnika i ovrhovoditelja" imao čovjeka sa Visokog trgovačkog suda. Taj isti se nedavno kandidirao za prvog čovjeka istog suda a sutkinja iz mog slučaja postaje predsjednica Trgovačkog suda", navodi u svom pismu upućenom hrvatskom predsjedniku i premijeru Marijan Grgin.

Ističe nadalje kako Trgovački sud nema ništa kompjutorizirano "i zato se događa da si mogao i možeš tjedno otvarati firme i varati naivce a odvjetništvo ne poduzima apsolutno ništa".

Cijelo pismo Marijana Grgina s optužbama protiv Trgovačkog i Visokog trgovačkog suda, potkrijepljenima konkretnim podacima, možete pročitati u pdf formatu:

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika