26.04.2007. / 09:46

Autor: Stjepan Marković

ARGENTINA

Ukinuta pomilovanja članovima vojne hunte

Vojna hunta generala Videle preuzela je vlast u Argentini 1976. godine te je nakon preuzimanja vlasti vodila tzv prljavi rat protiv ljevičarske opozicije

Argentinski sud je ukinuo pomilovanja za kršenja ljudskih prava Jorgu Videli, bivšem diktatoru, i Eduardu Masseri, bivšem zapovjedniku mornarice. Pomilovanja koja je 1990. godine dodijelio bivši predsjednik Carlos Menem proglašena su protuustavnima te su vraćeni u zatvor.

Videla i Massera su 1985. godine bili osuđeni na doživotne zatvore zbog kršenja ljudskih prava u razdoblju od 1973 do 1983. General Videla je bio u kućnom pritvoru zbog optužbi da je umješan u otmice djece. Admiral Massera je također bio u kućnom pritvoru zbog optužbi da je bio umješan u otmice građana, no nakon što je 2002. godine preživio moždani udar sud je dosudio da nije sposoban pratiti suđenje te je pušten.

Vojna hunta generala Videle preuzela je vlast u Argentini 1976. godine te je nakon preuzimanja vlasti vodila tzv prljavi rat protiv ljevičarske opozicije. Organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je u tim akcijama ubijeno između 10.000 i 30.000 ljudi. Argentina je 1983. godine ponovno dobila građanskog predsjednika.

Videla je 1985. godine osuđen zbog ubojstva 66 osoba, mučenja 93 osobe i nezakonitog zatvaranja više od 300 osoba. Massera je tada bio osuđen zbog tri ubojstva, mučenja 12 osoba i nezakonitog zatvaranja 93 osobe. Njih je Menem pomilovao kako bi "zaključio sa tamnom stranom argentinske prošlosti".

Vezane vijesti

Rep na sol

Rep na sol

Urednik mjesečnika Le Monde diplomatique Serge Halimi piše o hrabroj odluci argentinske predsjednice Christine Kirchner, koja je prošlog listopada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika