26.04.2007. / 15:17

Autor: Ana Kirin

ŠVEDSKA

Biljani Plavšić odbijeno pomilovanje

Biljana Plavšić je u pismu napisanom 27. studenoga 2006. godine zatražila pomilovanje uz obrazloženje da je "bolesna i jadna". Na četiri stranice rukom napisanog pisma na srpskom jeziku navela je kako ne shvaća zašto mora kaznu služiti "među prostitutkama, ubojicama, dilerima droge, pljačkašima, lopovima i varalicama"

Švedska je vlada u četvrtak 26. travnja odbila zahtjev za pomilovanjem nekadašnje predsjednice bosanskih Srba Biljane Plavšić. Ona se u Švedskoj nalazi na odsluženju 11-godišnje zatvorske kazne na koju ju je 2003. godine osudio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Osuđena je zbog zločina protiv čovječnosti koje je počinila u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Zatvorsku kaznu sada 76-godišnja Biljana Plavšić izdržava u Hinsebergu, dvjestotinjak kilometara zapadno od Stockholma, zahvaljujući sporazumu koji je 1999. godine Haški sud sklopio sa Švedskom, a prema kojemu Švedska pruža zatvorski prostor za osuđene ratne zločince.

Sredinom siječnja ove godine objavljeno je da je Biljana Plavšić u pismu napisanom 27. studenoga 2006. godine zatražila pomilovanje uz obrazloženje da je "bolesna i jadna". Na četiri stranice rukom napisanog pisma na srpskom jeziku navela je kako ne shvaća zašto mora kaznu služiti "među prostitutkama, ubojicama, dilerima droge, pljačkašima, lopovima i varalicama", a tužila se i zbog toga što je u zatvoru detaljno pregledavaju kao i sve ostale zatvorenike.

"Nisam navikla ništa tražiti za sebe, ali ako ja, ovako stara i bolesna, imam pravo na pomilovanje, onda mi omogućite da ostatak života provedem na slobodi", prenio je dio njenog pisma Associated Press.

U pismu je dodala i kako ima visok tlak izazvan pritiskom pod kojim živi, te da boluje od išijasa, a da je 2004. godine bježeći od nasilnih cimerica u zatvoru slomila nogu.

Zamjenik upravitelja švedskih zatvora Karl-Anders Lonnberg tada je izjavio da zatvorski čuvari nisu mogli potvrditi da su joj zatvorenice prijetile kad se incident dogodio. Lonnberg je također rekao da je Biljana Plavšić u zatvoru "pod istim uvjetima kao i ostali zatvorenici", a pretraživanje je dio uobičajenih sigurnosnih mjera.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika