26.04.2007. / 18:13

Autor: Martina Zeković

KUBA

Američki bjegunac deportiran s Kube nakon 42 godine skrivanja

Čovjek koji je došao na Kubu nakon što su ga prije 42 godine u SAD-u osudili za prijevaru s poštom, izbačen je s otoka. I SAD i Kuba međusobno se osuđuju za prihvaćanje izbjeglica iz njihovih pravosudnih sistema. Nakon što je gotovo polovicu svoga života proveo u bijegu od pravde, sedamdesetogodišnji Joseph Adjmi, vratio se u SAD. On je 1964. osuđen na 10 godina zatvora, ali se nije pojavio na čitanju presude. Na Kubi je živio mirno i samozatajno sve dok nije i tamo stao na krivu stranu zakona. Početkom 2006. američkim službenicima u Havani poslana je poruka da se Adjmi nalazi u kubanskom zatvoru, te da će po odsluženju kazne biti deportiran iz zemlje. U srijedu je smješten na redovni let za Miami, gdje je odveden u pritvor.

Na Kubi se nalazi još nekoliko bjegunaca iz SAD-a, među kojima se nalaze otimači i osuđeni ubojice. Financijaš Robert Vesco, koji je optužen za pronevjeru 220 milijuna dolara iz američke komisije za sigurnost i razmjenu, još se nalazi na Kubi, iako se priča da je i on dospio u ruke tamošnjim vlastima, pa se navodno nalazi u kućnom pritvoru u Havani. Prognani kubanski militant Luis Posada Carriles, kojeg je Kuba optužila za bombardiranje jednog njihovog zrakoplova 1970.-ih, trenutno se nalazi na slobodi uz jamčevinu u Miamiju gdje čeka suđenje.

Vezane vijesti

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika