27.04.2007. / 12:08

Autor: Stjepan Marković

NATO

Zabrinutost zbog najave ruskog povlačenja iz Sporazuma o ograničavanju naoružanja

Ruski predsjednik je prilikom obraćanja parlamentu izjavio da će se Rusija povući iz sporazuma ukoliko taj sporazum ne ratificiraju sve članice NATO-a

Jaap de Hoop Scheffer, glavni tajnik NATO-a, izrazio je zabrinutost najavom ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se njegova zemlja povući iz ugovora koji je ograničavao broj konvencionalnih snaga u Europi. Putin je prilikom godišnjeg obraćanja parlamentu navijestio mogućnost povlačenja Rusije iz tog sporazuma. Najavom povlačenja iz sporazuma Rusija nastoji stvoriti pritiska na europske zemlje kako bi se odustalo od postavljanja američkog proturaketnog štiti u Europu. Američki ministar obrane prilikom nedavnog susreta s ruskim predstavnicima nije ih uspio uvjeriti da proturaketni štit ne ugrožava ruske interese.

Hoop Scheffer izrazio je da bi povlačenje Rusije iz sporazuma ozbiljno uzdrmalo sigurnost Europe jer je taj sporazum jedan od glavnih oslonaca stabilnosti kontinenta. Američka državna tajnica nazvala je rusku zabrinutost u vezi proturaketnog štita suludom.

Ugovor o ograničavanju konvencionalnih snaga u Europi je prihvaćen 1999. godine nakon raspada Varšavskog pakta. Sporazumom su uvedena ograničenja na glavna napadačka oružja poput tenkova, artiljerije i zrakoplova velikog dometa.

Ruski predsjednik je prilikom obraćanja parlamentu izjavio da će se Rusija povući iz sporazuma ukoliko taj sporazum ne ratificiraju sve članice NATO-a. Članice NATO saveza su ranije izjavile da ne će ratificirati sporazum sve dok Rusija ne povuče svoje snage iz Moldavije i Gruzije. Putin je optužio NATO da iskorištava situaciju u tim zemljama kako bi povećao prisustvo svojih vojnika na ruskim granicama. On je u intervjuu za zapadne medije povezao postavljanje američkih raketa s povlačenjem Rusije iz sporazuma o ograničavanju konvencionalnih snaga.

“Članice NATO-a … grade baze na našim granicama i što je veći problem planira se postavljanje dijelova proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj", rekao je Putin i dodao: "zbog svega toga razmatramo stavljanje moratorija na naše provođenje tog Sporazuma dok ga sve zemlje ne ratificiraju i počnu provoditi".

Na kraju Putin je predložio da se na vijeću NATO-a i Rusije raspravi o ovome problemu.


Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika