Objavljeno u Nacionalu br. 598, 2007-05-01

Autor: Robert Bajruši

RAT ZA PRISAVLJE

Prva žrtva novog HDZ-ova udara na HRT

SMJENA TANJE ŠIMIĆ predstavlja uvod u najveći napad na neovisne medije još od nastojanja Franje Tuđmana da vlada Hrvatskom televizijom

IZGOVOR ZA SMJENU Direktorica programa Tanja Šimić smijenjena je zbog nastupa Rade Leskovca u 'Piramidi', a Marija Nemčić nije je zaštitilaIZGOVOR ZA SMJENU Direktorica programa Tanja Šimić smijenjena je zbog nastupa Rade Leskovca u 'Piramidi', a Marija Nemčić nije je zaštitilaNovinari i urednici Hrvatske televizije nalaze se pod najjačim političkim pritiscima otkako je krajem 1999. umro Franjo Tuđman, a HDZ poražen na trećesiječanjskim izborima. Prošlotjedna iznuđena ostavka direktorice programa Tanje Šimić, predstavlja mogući uvod u nove smjene u vrhu HRT-a, posebno ako za Vijeće HRT-a za novog glavnog ravnatelja izabere Vanju Sutlića. I unutar Hrvatske televizije kao i u Vijeću, prevladava mišljenje kako bi tijekom idućih mjeseci moglo doći do smjena nekih urednika, a kao prva u svim raspravama apostrofira se Marija Nemčić, ravnateljica HTV-a.

U prilog ovoj tezi ide i podatak kako Tanja Šimić već godinama figurira kao izvršiteljica zamisli Marije Nemčić. Budući da je posljednjih mjeseci Marija Nemčić, s vijećnicima Dankom Bljajićem, Suzanom Jašić i Darinkom Janjanin, bila glavna Sutlićeva protivnica, stiglo je vrijeme za revanš. Navodno suradnici glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića već provjeravaju poslove koje je potpisivala Marija Nemčić. Još prije šest mjeseci HTV-om su kružili dokumenti kojima se željelo kompromitirati Mariju Nemčić. Riječ je o vrlo sumnjivoj dodjeli golemih iznosa Tonćiju Huljiću, za sapunice koje proizvodi njegova producentska kuća. Bez bilo kakvog natječaja, scenarija i snimljene pilot-emisije, Huljić je za serijal “Obični ljudi” od HRT-a dobio više od 34 milijuna kuna. Pod vrlo sličnim okolnostima, po epizodi sapunice “Ljubav u zaleđu”, inkasirao je 160.000 kuna, a snimljeno je oko 200 epizoda. Iako je sa zakonske strane sve čisto, jako puno HTV-ovih urednika i novinara smatralo je kako ovakav način sklapanja poslova u najblažem slučaju nije transparentan i legalizira korupciju.


Jedna od glavnih Sutlićevih točaka prilikom kandidiranja za glavnog ravnatelja, bila je najava borbe za transparentnu financijsku politiku na Hrvatskoj radio-televiziji. Bude li izabran - a poslije nedavne Bljajićeve eliminacije iz Vijeća i vrlo jasnih poruka koje su uputili Stipe Mesić i Ivo Sanader - ovakav rasplet je vrlo izvjestan, Vanja Sutlić se namjerava posvetiti sastavljanju svoje uređivačke ekipe. Sada se u borbe na nacionalnoj televiziji, uplela i politika, a Tanja Šimić postala je kolateralna žrtva desnih snaga koje su zavladale Vijećem HRT-a.

Sve je počelo 4. travnja kada je Rade Leskovac, predsjednik marginalne Partije podunavskih Srba, gostovao u emisiji “Piramida”. Leskovac je te večeri u nekoliko navrata kritizirao ponašanje hrvatskih vlasti prema Srbima i doveo u pitanje Domovinski rat. “Hrvatska nije pravna država” i “Srbi u Hrvatskoj i BiH nisu krivi za nedavne ratove”, izjavio je u “Piramidi”. Već poslije nekoliko dana uslijedili su napadi braniteljskih udruga, koje su tražile odgovornost Rade Leskovca, ali i televizijskog vodstva. Ubrzo je reagirao i Juraj Njavro, HDZ-ov član Vijeća, i 12. travnja održana je sjednica Programskog vijeća na kojoj se tvrdilo kako je Leskovac “širio mržnju i vrijeđao Domovinski rat”, a naposljetku je zatražena odgovornost direktorice programa Tanje Šimić. Iako se radi o jednoj od njihovih najbližih suradnica, Vanja Sutlić i Marija Nemčić, nisu se suprotstavili zahtjevu za ostavkom.

ANDRIJA HEBRANG, OESS mu nije dao da se miješa u HRTANDRIJA HEBRANG, OESS mu nije dao da se miješa u HRT Upravo suprotno, kada je 25. travnja Tanja Šimić napisala ostavku, oboje su je podržali. Treba znati kako je direktorica programa već godinu dana na meti kritika desničara u Vijeću HRT-a, koji su je napadali jer je dopustila emitiranje “Zlikavaca” u kojima su ismijavani svećenici, a zatim i zbog “Latinice” u kojoj se kritički rezimirala politika Franje Tuđmana. U obje situacije, spasio ju je Mirko Galić, koji je među ostalim vijećnicima lobirao protiv smjene. Poslije Galićeva odlaska u Pariz, Njavro i njezini protivnici u Vijeću, iskoristili su priliku da je se riješe. Za smjenu je bilo sedam članova, a protiv samo Darinka Janjanin i Suzana Jašić.

Sudbina koju je doživjela Tanja Šimić predstavlja upozorenje i ostalim novinarima i urednicima, ovih je dana prevladavajuće mišljenje na HTV-u. “Piramida” je jedna od rijetkih televizijskih emisija koje idu uživo, tako da za razliku od “Latinice” ili “Zlikavaca”, nije moguće spriječiti goste da izjave što žele. Tanja Šimić je verificirala popise gostiju, koje je sastavljala urednica i voditeljica Željka Ogresta, o čijoj odgovornosti nitko nije govorio. Postavlja se i pitanje kakve bi bile reakcije da Tanja Šimić nije dopustila gostovanje Rade Leskovca na HTV-u, tada bi je vjerojatno napali zbog cenzure. Primjerice, Zmago Jelinčič, prije dva mjeseca pobijedio je u slovenskoj verziji ove emisije iako je iznio brojne uvrede na račun Roma koji žive u susjednoj državi. Jelinčićev ksenofobični nastup izazvao je ostavke nekoliko članova Vijeća TV Slovenije, a naposljetku mu nije priznata pobjeda.

Naravno da je iznuđena ostavka Tanje Šimić izazvala reakcije dijela novinara, što se vidjelo u reakciji Informativnog programa kako se “Pokušava uvesti institut verbalnog delikta i nepoželjnih gostiju”. Priopćenje je potpisao Vladimir Rončević, urednik Informativnog programa i jedan od onih koje Sutlić namjerava smijeniti.

Tako je došlo do neobične situacije, u kojoj je Ivana Šikić u mozaičnoj emisiji “Radni ručak”, napala Josipa Šarića koji je dan ranije u “Dnevniku” objavio audiosnimku brijunskog sastanka Tuđmana i generala Hrvatske vojske. Ivana Šikić je postavila pitanja zašto je ovaj zapis, navodno označen kao državna tajna, pušten na HTV-u. Odvjetnik Goran Mikuličić tom je prilikom odgovorio kako se nije radilo o državnoj tajni, a Josip Šarić je kasnije kratko kazao da ne gleda poluinteligentne emisije. Radi se o tome da je sada na udaru redakcija Informativnog programa.

VANJA SUTLIĆ, v. d. glavnog ravnatelja HRT-aVANJA SUTLIĆ, v. d. glavnog ravnatelja HRT-aPrvi na odstrelu

Prvi cilj HDZ-a trenutačno je izbor Vanje Sutlića, koji je sada v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, na položaj glavnog ravnatelja. Budući da u Vijeću HRT-a sada prevladavaju desničari, to ne bi smjelo biti preteško. Bude li izabran, Sutlić će imati potporu Vijeća za izbor nove suradničke ekipe, makar sadašnjim urednicima mandati traju još dvije godine. Ali uz podršku osam vijećnika i formalno se može riješiti Marije Nemčić i Vladimira Rončevića i početi sastavljati novu kadrovsku shemu na Hrvatskoj televiziji.

Napadi HDZ-a

U HDZ-u su već dugo nezadovoljni načinom kako HTV prati Sanadera, a posebno s Informativnim programom koji se ocjenjuje kao lijevo-liberalan i pod utjecajem Zorana Šprajca, Stipe Alfiera i Josipa Šarića. Još 2004. Andrija Hebrang je pokušao inicirati smjenu Vijeća HRT-a, ali upleli su se dužnosnici Europske unije i OESS-a, i Ivo Sanader je stopirao napade svojih suradnika.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika