08.05.2007. / 09:38

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN

Tužiteljstvo BiH strahuje zbog mogućeg bijega osumnjičenih za ratne zločine

Tužitelj Jurčević ponovo je upozorio na činjenicu kako posjedovanje dvojnog državljanstva počiniteljima ratnih zločina sada sve češće služi da bi izbjegli pravdi

Protiv sadašnjih pripadnika policije, osumnjičenih za sudjelovanje u masakru u Srebrenici 1995. godine državni tužitelj Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević neće dostaviti informacije o istragama koje se vode protiv njih, jer strahuje da bi osumnjičeni tada vjerojatno mogli pobjeći u Srbiju.

"Ako dam imena tih ljudi, onda se otvara velika i realna mogućnost da optuženi odnosno osumnjičeni napuste BiH. A toliko naivan nisam", rekao je Jurčević kako ga u utorak citira "Dnevni avaz".

Tužitelj Jurčević ponovo je upozorio na činjenicu kako posjedovanje dvojnog državljanstva počiniteljima ratnih zločina sada sve češće služi da bi izbjegli pravdi.

Direktor policije RS Uroš Pena nedavno je javno zatražio od Tužiteljstva BiH da mu dostavi imena policajaca koji se sumnjiče za sudjelovanje u zločinima u Srebrenici, te je taj zahtjev obrazložio nakanom da se ovakve osobe suspendiraju odnosno udalje iz policijske službe dok se protiv njih ne okončaju sudski postupci.

Tužitelj Jurčević tvrdi kako bi objavljivanje tih imena bio jasan signal osumnjičenicima za bijeg.

Državno tužiteljstvo odavno posjeduje popisom 810 imena osoba koje je posebno povjerenstvo identificiralo kao pripadnike vojnih i policijskih postrojbi bosanskih Srba što su izravno sudjelovale u napadu na Srebrenicu u srpnju 1995. godine i masakrima nad Bošnjacima koji su uslijedili nakon pada enklave, potvrdio je Jurčević.

"Od tog broja, navodno, njih 504 su u vrijeme masakra u Srebrenici bili pripadnici policijskih struktura RS. Samo četvorica od njih su u pritvoru", podsjetio je Jurčević pojašnjavajući kako je rječ o optuženima za sudjelovanje u ubojstvima na poljoprivrednom dobru Kravice za što im se trenutačno sudi pred Sudom BiH.

Tek prije nekoliko dana naloženo je provođenje istrage protiv još sedam osoba s popisa od 504 imena.

Bošnjački povratnici u Srebrenicu tvrde kako u policiji te općine i danas rade osobe koje su bile uključene u masakr iz 1995. godine, te žurno traže provođenje istrage protiv takvih osoba i njihovo uklanjanje iz policijske službe.

Amerićki diplomat Clifford Bond koji je nedavno imenovan posebnim izaslanikom Visokog predstavništva za BiH na području Srebrenice i Bratunca, prošlog je tjedna najavio kako će čišćenje srebreničke policije od umiješanih u ratne zločine biti jedna od njegovih najvažnijih zadaća.

Također je najavio kako će se razmotriti mogućnost da u Srebrenici budu otvoreni posebni odjeli državnog tužiteljstva te Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) s ciljem bržeg otkrivanja počinitelja ratnih zločina i njihova kažnjavanja.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Sead Lisak nedavno je izjavio kako i ta agencija ima problema s osobama sumnjive ratne prošlosti. Potvrdio je kako je zatražena dodatna provjera ratne prošlosti dvadeset zaposlenika SIPA-e za koje se također sumnja da su sudjelovali u ratnim zločinima, uključujući i one u Srebrenici.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika