08.05.2007. / 11:09

Autor: Goran Jurić

AMNESTY INTERNATIONAL

Rusija i Kina isporučuju oružje Sudanu

Sudanski ambasador u UN-u, Abdel Mahmood Abdel Haleem, tvrdi da su optužbe lažne, tvrdeći da je taj avion mogao biti snimljen u Centralnoj Afričkoj Republici ili na jugu Sudana, ali nikako u Darfuru

Izvješće Amnesty Internetionala optužilo je Kinu i Rusiju da opskrbljuju oružjem Sudan za uporabu u Darrfuru, te time krše UN-ov embargo. Prema izvješću, oružja završavaju u rukama vladom pomaganih postrojbi Janjaweed. Kao dokaz su poslužile fotografije vojnog transportnog aviona Antonov 26 kamufliranog u bijelo.

Uporaba bijelih vojnih vozila u Darfuru je kršenje internacionalnog humanitarnog zakona. Sudanci opovrgavaju uporabu bijelih aviona i helikoptera u vojne svrhe, iako priznaju da imaju nekoliko bijelih helikoptera koji koriste za prijevoz državnih dužnosnika.

Sudanski ambasador u UN-u, Abdel Mahmood Abdel Haleem, tvrdi da su optužbe lažne, tvrdeći da je taj avion mogao biti snimljen u Centralnoj Afričkoj Republici ili na jugu Sudana, ali nikako u Darfuru. Dodao je i da Sudan nema nikakvih borbenih misija u Darfuru.

Amnesty International je pozvao UN-ovo Vijeće Sigurnosti da postrože embargo na oružje u Darfuru. Njihovo izvješće potvrđuje UN-ova saznanja da Sudan dovozi oružje u Darfur unatoč embargu.

Rusija i Kina su pak optužene za nabavku oružja za koje su znale da će se koristiti za napade na civile. Prema financijskim izvješćima za 2005., Kina je prodala oružja u vrijednosti od 24 milijuna dolara, dok je Rusija prodala oružja za 'samo' 21 milijun dolara. Osim Kine i Rusije, za prodaju oružja optuženi su i Kuvajt, Saudijska Arabija i Bjelorusija.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika