09.05.2007. / 09:39

Autor: Stjepan Marković

INA

Povlaštene dionice INE za 48 tisuća osoba

Ukoliko se kao početnu godinu uzme 1963. prava na Inine dionice će ostvarivat i bivši zaposlenici koje žive u BiH i Srbiji

Povlaštene dionice Ine imat će pravo kupiti između 47 tisuća i 48 tisuća sadašnjih i bivših zaposlenika. Do ovoga broja Uprava Ine je došla na temelju raspoloživih podataka iz matičnih knjiga koje započinju 31. prosinca 1963. godine kada je Ina registrirana kao industrija nafte. Iz popisa su izuzete osobe zaposlene u poduzećima koja su se izdvojila iz Ine kao zasebna društva skupa s imovinom.

Ovaj popis bi trebao biti osnova prilikom pregovora Vlade i sindikata oko povlaštene kupnje sedam posto dionica Ine. Vlada prema dogovoru sa sindikatima mora do 1. lipnja definirati uvijete za kupnju dionica što bi obuhvaćalo obređivanje cijene, broj dionica, kao i popusti za godine radnog staža i broj osoba koje ostvaruju pravo. Ukoliko se kao početnu godinu uzme 1963. prava na Inine dionice će ostvarivat i bivši zaposlenici koje žive u BiH i Srbiji. Ako se bude držala stava da pravo sudjelovanja nemaju zaposleni u tvrtkama nastalim izdvajanjem Inine imovine i oni koji su već sudjelovali u privatizaciji te imovine, pravo bi izgubili zaposlenici Beopetrola, naftne kompanije koje je nastala upravo na taj način i s kojom Ina još vodi spor oko povrata imovine.

Radnici Beopetrola će, pak, prema informacijama iz sindikalnih krugova, inzistirati na sudjelovanju u privatizaciji Ine te su najavili i podizanje tužbi ako ih Vlada isključi iz tog procesa.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika