09.05.2007. / 14:40

Autor: Nina Tomljanović, Stjepan Marković

ZABRINUTOST EU ZBOG IZBORA U SRBIJI

Srbija od petka predsjedava Vijećem Europe

State Department je izrazio nadu da će se emocije ohladiti i retorika stišati, a zastupnici i srbijanski čelnici usredotočiti na to kako bolje integrirati Srbiju u Europu i ostatak svijeta

Predsjedanje izvršnim tijelom Vijeća Europe, Odborom ministara,od petka u 13 sati preuzima Srbija. Do sada je tim tijelom upravljao San Marino, predsjedavatelji rotiraju prema abecednom redosljedu. Tako će narednih šest mjeseci Odborom ministara predsjedavati srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković.

Vijeće Europe zabrinuto je zbog izbora Nikolića za predsjednika parlamenta Srbije. Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis kao razlog je naveo Nikolićevu pripadnost stranci povezanoj s Vojislavom Šešeljom, optuženim za ratne zločine i "program stranke koji ne odgovara vrijednostima koje brani Vijeće Europe.

Iz tog razloga podizanje zastave Vijeća Europe ispred parlamenta predsjedavajuće zemlje, čime se inače obilježava početak predsjedanja, neće biti učinjeno u Srbiji. U utorak je iz istog razloga odgođeno i parafiranje sporazuma između Srbije i Europske unije o viznim olakšicama i readmisiji.

Povodom izbora radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta, američki State Department je upozorio da su osobe koje bi raspirivale destruktivni nacionalizam nepoželjne, te ističe kako to ne pomaže Srbiji, ni izgradnji stabilnijeg Balkana.

State Department je izrazio nadu da će se emocije ohladiti i retorika stišati, a zastupnici i srbijanski čelnici usredotočiti na to kako bolje integrirati Srbiju u Europu i ostatak svijeta.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack istaknuo je da "na retoriku korištenu u parlamentarnoj raspravi koja je prethodila izboru Nikolića, potpredsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja", SAD gledaju kao na "kompliciranje" nekih diplomatskih napora, aludirajući na rješavanje statusa Kosova, koje je pred Vijećem sigurnosti UN-a ušlo u završnu fazu.

Oko izbora radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta, zabrinutost je izrazilo i njemačko predsjedništvo Europske unije.

"Predsjedništvo EU sa zabrinutošću je primilo jučerašnji izbor zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta", kaže se u priopćenju njemačkog predsjedništva objavljenom na web stranici. "Dosad se SRS uvijek snažno protivila jačanju veza Srbije s Europskom unijom", naglašava se u priopćenju.

Predsjedništvo Europske unije pozvalo je sve reformske stranke u Srbiji da iskoriste razdoblje do 15. svibnja kako bi stvorile demokratsku vladu koja bi potvrdila srbijansku proeuropsku politiku.

Zakonski rok za formiranje srbijanske vlade istječe 14. svibnja. Ako se to ne dogodi predsjednik Srbije mora raspustiti Skupštinu i raspisati nove parlamentarne izbore.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika