09.05.2007. / 16:30

Autor: Marijana Zrinjski

PAPA BENEDIKT XVI

Političarima koji se zalažu za abortus prijeti izopćenje

Papa Benedikt XVI. u srijedu je, na putu u Brazil, u prvi svoj pastoralni posjet Latinskoj Americi, upozorio katoličke političare da im prijeti crkveno izopćenje u slučaju da podupru pobačaj. Kako prenose agencije Reuters i Associated press, to je prvi put da je papa Benedikt XVI razgovarao o tom spornom pitanju za mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, Meksiko i Italiju. Upitan podržava li meksičke biskupe koji prijete izopćenjem parlamentarnih zastupnika ljevice jer su prošlog mjeseca glasali za legalizaciju pobačaja u glavnom gradu, Papa je odgovorio: "Da, ekskomunikacija nije samovoljna odluka već je dopuštena crkvenim kanonom prema kojemu je ubojstvo nedužnog djeteta nespojivo s primanjem pričesti".

Crkvena dokrina, tvrdi Papa, poziva na automasko izopćenje svakoga tko stoji iza pobačaja. "To nije ništa novo", zaključio je Papa te dodao: «Crkva poučava da život počinje u trenutku začeća, ubojstvo zločin je i ne može se istodobno biti katolikom i zagovarati pobačaj, jer život je uvijek dar".

Inače u zemljama Latinske Amerike samo Kuba, Gvajana i Portoriko dopuštaju pobačaj na zahtjev dok mnoge druge zemlje dopuštaju pobačaj u slučajevima malformacija fetusa ili opasnosti po život majke. Brazil, brojčano najveća katolička država svijeta, razmatra raspisati referendum o pobačaju.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika