10.05.2007. / 09:05

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

Kolinda Grabar-Kitarević nije zadovoljna brzinom pregovora Hrvatske s EU-om

Do sada je Hrvatska otvorila pregovore u šest, od 33 poglavlja europske pravne stečevine o kojima treba pregovarati s EU-om. Od tih šest poglavlja koje je Hrvatska otvorila, u dva su pregovori privremeno zatvoreni

ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nezadovoljstvo povezano s brzinom pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, te je dodala kako Hrvatska može ići brže.

"Najiskrenije u ovom trenutku jesam zadovoljna, ali ne i posve zadovoljna", rekla je Grabar-Kitarović. "Hrvatska ima vrlo ambiciozne ciljeve. Želimo i možemo ići brže".

Ona je kazala kako Hrvatska s Europskom komisijom razgovara "o ubrzavanju tog procesa jer dosta dugo čekamo na otvaranje nekih poglavlja".

Grabar-Kitarović je izrazila uvjerenje da će doći do "jačeg zamaha i istovremenog otvaranja pregovora u više poglavlja".

Do sada je Hrvatska otvorila pregovore u šest, od 33 poglavlja europske pravne stečevine o kojima treba pregovarati s EU-om. Od tih šest poglavlja koje je Hrvatska otvorila, u dva su pregovori privremeno zatvoreni.

Govoreći o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) u Jadranu i njegovu aktiviranju za zemlje Europske unije Grabar-Kitarović je kazala kako se o tome vode diplomatski pregovori s Italijom i Slovenijom.

Na pitanje hoće li Hrvatska u rujnu, kako je neslužbeno najavljeno, aktivirati ZERP za zemlje EU-a, dakle i Italiju i Sloveniju, Grabar-Kitarović je odgovorila kako je "Sabor odlučio da će se ZERP aktivirati najkasnije 1. siječnja 2008. godine".

Također je rekla kako je Hrvatska svjesna da kao zemlja koja pregovara o pristupu Europskoj uniji treba njegovati dobrosusjedske odnose, ali i odgovornost za očuvanje Jadrana.

"Željeli bismo da režim ZERP-a koji dogovaramo sa susjedima vrijedi i nakon ulaska u EU. Upravo u tom smislu pregovaramo sa Slovenijom i Italijom", rekla je Grabar-Kitarović. Kazala je kako su "detalji tih razgovora domena tihe diplomacije" te da vjeruje kako će biti nađeni zajednički instrumenti očuvanja Jadrana.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika