10.05.2007. / 15:36

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Mesić primio crnogorskog premijera

Šturanović je istaknuo da je u proteklih godinu dana, otkako je proglasila samostalnost, Crna Gora ostvarila krupne iskorake, o čemu govori i podatak da upravo ulazi u članstvo Vijeća Europe

Predsjednik Stjepan Mesić je u četvrtak 10. svibnja prilikom posjete premijera Željka Šturanovića Hrvatskoj izjavio da su odnosi dviju zemalja primjer uspješne suradnje u regiji. Crnogorski premijer sudjeluje na 10. summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održava u Zagrebu.

U razgovoru su Mesić i Šturanović razmotrili bilateralne odnose i stanje u regiji, približavanje dviju zemalja europskim i euroatlantskim integracijama te gospodarsku razmjenu dviju zemalja koja je u apsolutnom iznosu vrlo mala i čiji razvitak treba potaknuti.

Hrvatsko-crnogorski odnosi primjer su uspješne suradnje u regiji, a nedavno dodjeljivanje statusa počasnog građanina Podgorice predsjedniku Republike Hrvatske simbol je upravo takve suradnje, kazao je Šturanović, a prenosi se u priopćenju Ureda predsjenika.

Šturanović je istaknuo da je u proteklih godinu dana, otkako je proglasila samostalnost, Crna Gora ostvarila krupne iskorake, o čemu govori i podatak da upravo ulazi u članstvo Vijeća Europe. Crnogorski premijer je zahvalio na podršci koju Hrvatska pruža njegovoj domovini u ostvarivanju njezinih europskih ambicija.

Mesić i Šturanović konstatirali su da bi najbolji put za rješavanje statusa Kosova bilo izravno pregovaranje Beograda i Prištine, uz aktivnu ulogu međunarodne zajednice, a suglasili su se da je interes cijele regije da Republika Srbija dobije demokratsku vladu.

Za poticanje razvoja gospodarske razmjene dviju zemalja Mesić i Šturanović ocijenili su da će svakako pomoći sklapanje memoranduma o suradnji na više područja, kao i Sporazuma o upravljanju vodama i o recipročnom reguliranju pitanja imovine hrvatskih tvrtki u Crnoj Gori i crnogorskih tvrtki u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika