11.05.2007. / 13:47

Autor: Stjepan Marković

BiH

Počelo suđenje Pašku Ljubičiću za zločine u Ahmićima

Branka Praljak, Ljubičićeva odvjetnica, u uvodnoj riječi na otvaranju glavne rasprave ukazala je na problematičnost točke optužnice koja govori o zločinačkom pothvatu

Počelo suđenje Paški Ljubičiću, bivšem časniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za ratne zločine u središnjoj Bosni. Suđenje je nakon pet godina čekanja počelo u petak čitanjem optužnice pred vijećem suda Bosne i Hercegovine kojim predsjedava sudac Šaban Maksumić. Optužnicu protiv Ljubičića je podignuo Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) no njegov je slučaj 2006. godine prepušten bosanskohercegovačkom pravosuđu i on se od rujna prošle godine nalazi u sarajevskom zatvoru. "Vjerujem da u Europi ne postoji nitko tko je u pritvoru čekao pet i pol godina da mu počne suđenje", kazao je Ljubičić dodajući kako je uvjeren da će, unatoč svemu, uspjeti dokazati da nije odgovoran za zločine koji mu se stavljaju na teret.

On je zapovijedao IV bojnom Vojne policije HVO-a te ga se tereti da je od siječnja do kraja srpnja 1993. godine sudjelovao u širokom i sustavnom napadu HVO na bošnjačko civilno stanovništvo u općinama Busovača i Vitez, njihovo protuzakonito zatvaranje, zlostavljanje i uništavanje imovine. Optužnica posebice ističe njegovu odgovornost za ubojstvo 27 civila u Busovači, ali i više od stotinu civila koji su ubijeni u napadu na selo Ahmići 16. travnja 1993. godine. Prema navodima optužnice, sva ova zbivanja dijelovi su udruženog zločinačkog pothvata u kojemu su sudjelovali i haški optuženici kao što su Dario Kordić, Mario Čerkez, Anto Furundžija i Miroslav Bralo.

Branka Praljak, Ljubičićeva odvjetnica, u uvodnoj riječi na otvaranju glavne rasprave ukazala je na problematičnost točke optužnice koja govori o zločinačkom pothvatu. Ona je istaknula kako ICTY-ovoj optužnici se Ljubičića nije teretio za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, dok optužnica prilagođena zakonodavstvu BiH to čini, pa time i njezina branjenika stavlja u znatno teži položaj.

U procesu bi se trebalo saslušati 56 sjedoka, koji će potvrditi navode optužnice, a među njima bi trebao biti i bivši časnik britanske vojske Bob Stewart. On je tijekom rata u BiH bio zapovjednikom postrojbe UNPROFOR-a i bio je među prvima koji je ušao u Ahmiće nakon pokolja iz 1993. godine te je stoga već svjedočio na suđenjima u Den Haagu.

Odvjetnica Brank Praljak najavila je pak kako će pokušati dokazati dvije ključne stvari: da Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nije bila dio zločinačkog projekta te da je Paško Ljubičić bio tek niži časnik HVO-a koji nije imao mogućnost nadzora niti stvarnog utjecaja na zbivanja na području središnje Bosne u vrijeme kada su tamo počinjeni zločini koji mu se stavljaju na teret. Ona je najavila izvođenje "brojnih svjedoka", korištenje preko tisuću i 200 dokumenata te 30-ak različitih video zapisa. Prilikom obraćanja sudu Ljubičić je rekao kako njegova uloga nije onakva kakvom ju je prikazala optužnica te da je utemeljena na krivotvorenim dokumentima: "Optužnicu protiv mene su napisali Tihomir Blaškić i njegov odvjetnik Anto Nobilo falsificirajući dokumente i podmićujući svjedoke".

Nastavak suđenja Ljubičiću trebao bi uslijediti 21. svibnja, kada bi optužba trebala izvesti prve svjedoke.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika