11.05.2007. / 15:45

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Mesić: "Dobili smo snažnu podršku od svih sudionika summita SEECP-a"

Tijekom dana, Mesić se sastao s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, povjerenikom EK za proširenje Ollijem Rehnom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, američkim državnim podtajnikom za politička pitanja Nicholasom Burnsom i zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Alessandrom Minuto-Rizzom

Od svih sugovornika u bilateralnim razgovorima održanim na rubu summita SEECP-a u Zagrebu, Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dobio je potporu za ono što Hrvatska čini na putu izgradnje svog društva ali i napomene što još treba učiniti.

Tijekom dana, Mesić se sastao s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, povjerenikom EK za proširenje Ollijem Rehnom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, američkim državnim podtajnikom za politička pitanja Nicholasom Burnsom i zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Alessandrom Minuto-Rizzom.

"Sa svima sam razgovarao o Hrvatskoj i našoj ulozi u regiji, o tome dokle je Hrvatska stigla u usvajanju europskih standarda i što čini u otklanjanju preostalih barijera, osobito glede reforme pravosuđa, javne uprave i povratka izbjeglica", kazao je Mesić novinarima.

"Dobili smo snažnu podršku svih naših sugovornika o tome da će Hrvatska moći ostvariti sve svoje strateške ciljeve. Ta je podrška snažna zato što smo mi usvojili potrebne standarde, uveli mnoge reforme i potrajat će sve dok Hrvatska ne bude primljena u EU i NATO", rekao je Mesić.

Burns je prenio poruku Mesiću kako će administracija predsjednika Georgea W. Busha pružiti snažnu podršku Hrvatskoj za ulazak u NATO na summitu Saveza 2008. godine u Bukureštu jer Hrvatska provodi potrebne reforme. Također mu se zahvalio na pomoći hrvatskih vojnika u Afganistanu i naglasio kako SAD Hrvatsku vidi kao partnera u ovoj regiji glede daljnje demokratizacije BiH i pomoći drugim zemljama, rekao je Mesić.

Razgovarajući o Kosovu Burns je najavio kako će SAD zajedno s europskim partnerima tijekom idućih nekoliko sati Vijeću sigurnosti UN predložiti Nacrt rezolucije koja predviđa neovisnost Kosova. Izrazio je očekivanja da će rezolucija dobiti snažnu potporu i biti usvojena do kraja mjeseca, odnosno dok traje američko predsjedanje Vijećem sigurnosti.

Predsjednik Mesić ponovio je hrvatsko stajalište da je prijedlog posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marrtija Ahtisaarija dobar temelj za rješenje statusa Kosova. Također je američkog sugovornika upoznao s činjenicom da je Hrvatska krenula s javnom kampanjom u kojoj pojašnjava prije svega demokratske vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza, izrazivši uvjerenje kako će time trenutačno prevladavajuće negativno mišljenje o NATO-u izmijeniti u pozitivno.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika