12.05.2007. / 10:04

Autor: Marko Biočina

RUSIJA

Novi plinovod oko Kaspijskog jezera

Novi plinovod oko Kaspijskog jezera gradit će se u suradnji Rusije, Kazahstana i Turkmenistana. Dogovor je postignut nakon summita čelnika tih triju država.

Nakon postizanja dogovora o izgradnji novog plinovoda s turkmenistanskim predsjednikom Kurbangulijem Berdimuhamedovim i kazahstanskim mu kolegom Nursultanom Nazarbajevim, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će zajedno "rekonstruirati kaspijski plinovod kako bi se povećao njegov kapacitet na 10 milijardi kubičnih metara godišnje i izgraditi paralelni plinovod". Plinovod će turkmenistanski plin, preko Kazahstana, dopremati u Rusiju.

Ovaj sporazum izravni je udarac europskim i američkim težnjama da trasom plinovoda prema Azerbejdžanu neutraliziraju utjecaj Rusije u distribuciji plina u regiji. Najavljeno je kako će sporazum biti potpisan do 1. rujna, dok bi izgradnja trebala započeti u drugoj polovici 2008.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika