15.05.2007. / 16:20

Autor: Martina Zeković

DC i IDS O PROBLEMU MIROVINA

DC optužio Sanadera za ucjenu i obmanu umirovljenika

Nakon što je premijer Ivo Sanader u ponedjeljak izjavio da HSU i umirovljeničke udruge svojim prijedlogom za usklađivanje mirovina dovode u pitanje isplatu umirovljeničkog duga, DC je optužio premijera da je ucijenio umirovljenike kako bi prikrio nemoć Vlade da pokrene gospodarstvo i podigne životni standard umirovljenika. Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt tvrdi da Vlada nema iz čega vraćati dug umirovljenicima jer nije pokrenula hrvatsko gospodarstvo. "Iz novca koji je Vlada trebala izdvojiti za rast mirovina i njihovo približavanje prosječnoj plaći, vraća se umirovljenički dug i time samo obmanjuju umirovljenici", naglasila je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare. "Iz ovih premijerovih riječi više nego evidentno proizlazi da na kraju mandata nema ni gospodarske strategije, ni gospodarskog razvoja, a time ni dizanja životnog standarda, ni usklađivanja mirovina", dodala je.

DC proziva HDZ i da je prekršio svoje predizborno obećanje, jer su mirovine krajem 2003. bile 43,2 posto prosječne plaće, a danas su ispod 40 posto, a sve je lošiji i životni standard građana. Buduća vlast bi, kažu, trebala pokrenuti gospodarstvo i izjednačiti stare s novim umirovljenicima na način da im kod obračuna mirovina uzme najboljih deset godina radnog staža, kako bi mirovina konačno dosegla 70 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare u Rijeci, saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin preporučio je budućim umirovljenicima da ne odlaze u mirovinu do kraja 2007. Obzirom da Vlada najavljuje prvo čitanje zakona o "izjednačivanju starih i novih mirovina" do 15. srpnja, taj će zakon biti prihvaćen u početku listopada te će to, kako je rekao Kajin, biti najjači izborni adut HDZ-a, iako će se novac za njegovu provedbu izdvojiti iz proračuna za 2008.

On smatra da se mirovine "starih i novih" umirovljenika mogu izjednačiti povišenjem iznosa za mirovine u proračunu za 26 posto ili s još tri milijarde kuna, a to je moguće postići novim zapošljavanjem, kako bi se povećao broj radnika u usporedbi s brojem umirovljenika.

"Ne učini li se ništa u izjednačivanju mirovina dviju skupina umirovljenika, prosječna će mirovina 'novih umirovljenika' 2009. biti oko 1100, a 'starih' oko 2400 kuna", kazao je Kajin.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika