18.05.2007. / 16:50

Autor: Martina Zeković, Nina Tomljanović

ISTRAGA

Zamjenik ravnatelja DUSZ odbacio optužbu o korištenju službenog automobila

Državna uprava za zaštitu i spašavanje pod istragom zbog sumnje u nezakonito trošenje državnog novca

Damir Trut, zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, odbacio je optužbu da je njegova supruga, časnica MORH-a, koristila službeni automobil Državne uprave, iako nije zaposlenica te Uprave. Naime, Državna uprava koja će izvoditi vježbe zaštite i spašavanja, koje će se održati od 21. do 24. svibnja na pet lokacija u Zadru i okolici, pod istragom je kriminalističke policije PU zagrebačke, jer se već dulje istražuju nezakonitosti u trošenju državnog novca. Za Damira Truta, koji je i direktor vježbe, sumnja se da je koristio službeni BMW 5 MORH-a (on je u DUZS došao iz MORH-a), a da je službeni Passat Službe 112 koristila njegova supruga Vesna, časnica MORH-a, koja je zaposlena na Vojnom učilištu. Ona je i potpisivala račune koje je plaćala karticom Ine, a koja je teretila na račun Službe 112.

Iz računovodstva je policija pokupila slipove, koji nisu prošli kroz redovnu, inače nezaobilaznu računovodstvenu proceduru uz znanje Vesne Stajčić, koja je odgovorna osoba u računovodstvu u DUZS-u. Inspektori su razgovorali i s voditeljem voznog parka, te je znakovito da upravo za Passat koji je koristila časnica Trut nema evidencije kilometraže, kako to nalažu pravila. Na BMW-u kojim se koristio Trut policija provjerava brojeve šasije zbog sumnje da su “prekucani”.

Usluge i račune u ugostiteljskim lokalima, koje su za tvrtke obavljale pojedine privatne tvrtke policija također istražuje. Na kopiji računa iz restauracije K pivovara u zagrebačkoj Ilici od 28. prosinca prošle godine, napisano je da je taj dan u restauraciji održan seminar sustava Centrix - uredsko poslovanje, ali sumnja se da je zapravo bila riječ o privatnoj “veselici” čelništva Službe 112.

Zaposlenici tvrde da taj seminar nikada nije održan, na računu su i slučajno ili zabunom navedena dva iznosa: 12.800 i 128.000 kuna.

Ured za odnose s javnošću PU zagrebačke potvrdio je da je kriminalistička obrada u tijeku, bez navođenja pojedinosti.

Prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, pristigle su i kopije računa koje privatna tvrtka Z-Link d.o.o. naplaćuje Državnoj upravi za zamjenu drivera ili akumulatora u sirenama.

Iako je riječ o poslu koji su nekad za najviše pola sata obavljali operateri, i to uglavnom branitelji, sada se isti posao u nekim slučajevima obavlja i deset sati, a naplaćuje se 250 kuna po satu.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika