18.05.2007. / 19:05

Autor: Marijana Zrinjski

FRANCUSKI PREDSJEDNIK I PREMIJER

Sarkozy i Fillon kao vatra i voda

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je za premijera imenovao 53-godišnjeg Francoisa Fillona koji pripada lijevom krilu vladajuće konzervativne stranke UMP. On će voditi reformiranu vladu sa smanjenim brojem ministara, te će kako je rekao, provesti Sarkozyjev plan ekonomskih reformi. Tijekom ceremonije u kojoj je dosadašnji premijer Dominique de Villepin predao vlast Fillonu u službenoj rezidenciji francuskog premijera Hotelu Matignon, Fillon je obećao da će Francuskoj osigurati istaknuto mjesto u svijetu.

Oni koji poznaju predsjednika i premijera tvrde da su karakterno posve različiti. Dok je Sarkozy hiperaktivan, Fillon je poznat po svojoj mirnoći. Francuski Le Monde stoga naziva ih vatrom i vodom te prognozira da će to međusobno nadopunjavanje biti korisno za Francusku.

Novi francuski premijer politikom se bavi 26 godina, a u slobodno vrijeme odlazi na planinarenje i trči. Svake godine vozi Ferrari u automobilskoj utrci u svom rodnom gradu Le Mansu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika