Objavljeno u Nacionalu br. 601, 2007-05-22

Autor: Plamenko Cvitić

KRAJ POLITIČKO-LJUBAVNE IDILE

Rastava od postelje, stola i stranke

TATJANA HOLJEVAC, PREDSJEDNICA zagrebačke Gradske skupštine i stranke Sjedinjenih nezavisnih lista, prošlog je tjedna na izvanrednoj konvenciji stranke bez rasprave smijenila tajnika Miroslava Šafera, televizijskog novinara s kojim je četrnaest godina živjela u izvanbračnoj zajednici

TATJANA HOLJEVAC, PREDSJEDNICA zagrebačke Gradske skupštine i stranke Sjedinjenih nezavisnih listaTATJANA HOLJEVAC, PREDSJEDNICA zagrebačke Gradske skupštine i stranke Sjedinjenih nezavisnih listaBizarne vijesti o otkazu i političkoj smjeni putem SMS poruke prošlog su tjedna označile definitivni privatni i poslovni razlaz dvoje osebujnih supružnika: predsjednice zagrebačke Gradske skupštine i stranke Sjedinjenih nezavisnih lista, Tatjane Holjevac i njezina dugogodišnjeg nevjenčanog supruga, televizijskog novinara Miroslava Šafera. Takav način raskida, dosad rezerviran tek za smiješne vijesti s posljednjih stranica dnevnih novina, po mišljenju njihovih dobrih poznanika na određeni je način i bio očekivan, budući je taj nevjenčani par već godinama svojim javnim radom, burnim životom, ali i različitim aferama i glasinama često privlačio pažnju hrvatske javnosti. Zbog toga je i njihov prekid odnosa prošlog tjedna posve očekivano dospio u središte zanimanja hrvatskih medija, a, po svemu sudeći, njihov će bizarni prekid imati i svoj sudski epilog.

Definitivni kraj odnosa Tatjane Holjevac i Miroslava Šafera započeo je u petak 11. svibnja, kad je aktualna predsjednica zagrebačke Gradske skupštine svim članovima Upravnog odbora Sjedinjenih nezavisnih lista, političke stranke kojoj je na čelu, s mobitela poslala SMS poruku u kojoj je za sutradan zakazala izvanrednu konvenciju stranke sa samo jednom točkom dnevnog reda: smjenom njezina bivšeg nevjenčanog supruga Miroslava Šafera koji je, osim dijeljenja zajedničke postelje, u stranci Tatjane Holjevac bio na funkciji organizacijsko-političkog tajnika. U subotu 12. svibnja u 9 sati započela je izvanredna konvencija stranke na kojoj su bile samo dvije točke dnevnog reda: izglasavanje povjerenja Tatjani Holjevac i smjena Miroslava Šafera. Kako doznaje Nacional, Tatjana Holjevac je tom prilikom od prisutnih članova stranke i konvencije zatražila potporu tako da je prekid s Miroslavom Šaferom obrazložila ultimatumom: “Ili Šafer ili ja”. Tako su prisutni nakon samo nekoliko minuta, bez ikakve rasprave, svojoj predsjednici izglasali povjerenje, a potom se bez rasprave glasovalo i o smjeni dotadašnjeg tajnika stranke Miroslava Šafera. U razgovoru s Nacionalovim novinarom Miroslav Šafer je ukratko opisao svoju subotnju smjenu: “Tatjanini savjetnici danima su je uvjeravali da mene treba sasvim izbaciti iz stranke pa je ona pod njihovim utjecajem to i učinila. Međutim, moju smjenu su izveli šlampavo, protustatutarno i protivno zakonu. Na toj izvanrednoj konvenciji uopće mi nisu dali govoriti, nisam se mogao ni braniti, što je bilo gore od staljinizma. Tatjani sam čak u jednom trenutku rekao da na ovako ružan način ni komunisti nisu smjenjivali njezinog oca Većeslava, ali me ona uopće nije htjela saslušati, a otada mi se više ne želi javiti na mobitel”, kazao je Šafer. Nakon smjene, Šafer i nekolicina članova konvencije koji su netom izglasali njegov opoziv otišli su na piće u kafić preko puta ulice, a za to vrijeme djelatnici stranke su po nalogu Tatjane Holjevac počeli mijenjati brave na ulaznim vratima u stranačke prostorije. Premda je Šafer vjerovao da će tijekom vikenda njegova bivša supružnica promijeniti mišljenje o njegovoj smjeni, u ponedjeljak 14. travnja ujutro na službenim stranicama stranke osvanula je vijest o smjeni, što je značilo definitivnu potvrdu odluke Tatjane Holjevac da iz svog života izbaci čovjeka s kojim je zajedno provela punih 14 godina.


A 64-godišnja Tatjana Holjevac, kći nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca, u središte pažnje hrvatske javnosti došla je prije samo nekoliko godina, kad je postala direktorica Vipneta. Dotad je veći dio radnog vijeka provela u nekadašnjem HPT-u, a od 1994. do 2000. godine u Beču je radila kao direktorica za južnu i središnju Europu za veliku američku telekomunikacijsku kompaniju AT&T. Nakon što je potkraj 1999. godine s čelnog mjesta Vipneta otišao Boris Nemšić, Tatjana Holjevac bila je imenovana predsjednicom Uprave i u prvo vrijeme imala je relativno pozitivni imidž u javnosti kao kći Većeslava Holjevca kojoj osmijeh ne silazi s usana pa je u nekim medijima bila proglašavana i kao najuspješnija žena hrvatskog poslovnog svijeta. Međutim, još tijekom mandata u Vipnetu počela su govorkanja o njezinoj nesposobnosti, sukobu interesa i sumnjivim poslovnim dogovorima koji su navodno pogodovali njezinim nekadašnjim tvrtkama, HT-u i američkom AT&T-u. Nakon samo dvije godine mandata na čelu Vipneta, Tatjana Holjevac doživjela je smjenu koja ni do danas nije razjašnjena, a potom je 2002. imenovana za pomoćnicu ministra za telekomunikacije u Ministarstvu prometa i veza. Ni na tom radnom mjestu nije dugo trebalo pa da dođe do kontroverznih priča o njezinom radu: u prvom redu, špekuliralo se o tome da je svojim odlukama i utjecajem u politici dovodila svoju nekadašnju tvrtku Vipnet u povlašteni položaj. Isto tako, premda se već dvije godine u hrvatskoj javnosti predstavlja kao zagrižena zagovarateljica liberalizacije telekom tržišta i uvođenja novih operatora, upravo su nju tijekom mandata u ministarstvu mnogi optuživali da svojim radom na različite načine koči liberalizaciju i ulazak novih operatora. Uostalom, tijekom 2003. godine, kad se tek raspisivao natječaj za trećeg GSM operatora, upravo je Tatjana Holjevac kao pomoćnica ministra davala brojne intervjue u kojima je tvrdila da osim HT-a i Vipneta na hrvatskom tržištu nema mjesta za trećeg operatora. Njezina karijera u Ministarstvu prometa i veza okončana je tek 18. studenog 2004. godine, kad je na sjednici vlade ministar Božidar Kalmeta zatražio njezinu smjenu. Osim upitnog rada i sumnjivih odluka, pogotovo njezinih veza s nekim telekomunikacijskim tvrtkama i navodnoj velikoj rastrošnosti, kao neslužbeni razlog smjene navodilo se i to da je Tatjana Holjevac nekim novinarima dostavila dijelove tajnih ugovora Deutsche Telekoma i hrvatske vlade te da je Kalmeti podmetnula u hitnu proceduru pravilnik koji bi, da je bio izglasan, sve nove telekom operatore doveo u nepovoljan odnos prema HT-u i Vipnetu. Iz tog razloga, Božidar Kalmeta je čak javno kazao da je smijenio Tatjanu Holjevac jer u nju nije imao povjerenja.

IZGON IZ STRANKE KOJU JE STVORIO Miroslav Šafer, televizijski novinar i glavni strateg Sjedinjenih nezavisnih lista prošlog je tjedna na ulazu u stranačke prostorijeIZGON IZ STRANKE KOJU JE STVORIO Miroslav Šafer, televizijski novinar i glavni strateg Sjedinjenih nezavisnih lista prošlog je tjedna na ulazu u stranačke prostorijeNjezin, sada već bivši, partner Miroslav Šafer do početka devedesetih je radio kao televizijski novinar na tadašnjoj Televiziji Zagreb, danas HRT-u. Ondje je radio sve do 1991. godine, kad je bio jedan od izbačenih u čistki koju je na državnoj televiziji provodio Antun Vrdoljak. U to vrijeme upoznao je Tatjanu Holjevac koja je tada radila kao voditeljica međunarodnog telekomunikacijskog centra HPT-a, a kad je 1994. ona zbog posla morala preseliti u Beč, s njom je u austrijsku prijestolnicu otišao i Šafer. Zbog njezina dva bivša braka, Šafer i Holjevčeva nisu se potom mogli crkveno vjenčati pa nikad tijekom trajanja dugogodišnje veze nisu ni službeno stali pred matičara. Međutim, da je riječ o velikoj ljubavi pokazao je i primjer iz 2001., kad je zbog Tatjane Holjevac Šafer izgubio posao na HTV-u na kojeg se tek bio vratio nakon desetogodišnjeg izbivanja. Naime, ujesen 2001. Šafer se vratio na HTV kao urednik i voditelj emisije “Puni krug”. U to vrijeme najavljivao je i svoju kandidaturu za glavnog urednika HTV-a, a putem medija javno je obećavao da će, ako bude izabran, djelatnicima televizije povećati plaće za 50 posto. Ipak, kandidatura je neslavno propala, a potom je došlo i do jednog od velikih skandala u kojima se stav domaće javnosti posve okrenuo protiv njega i njegove životne suputnice. Naime, za “Brisani prostor”, emisiju Gorana Milića, Šafer je napravio prilog dug desetak minuta u kojem je kao reporter izvještavao na način da je iza njega u kadru bila velika reklama Vipneta kojem je tada na čelu bila njegova nevjenčana supruga Tatjana Holjevac. Ubrzo je došlo do velikog skandala zbog prikrivenog reklamiranja pa je Šafer nakon samo godine dana bio prisiljen ponovno napustiti HTV, premda se i danas vodi spor u kojem Šafer traži da mu se HRT ispriča zbog cijelog slučaja. Poslije toga zaposlio se na tadašnoj televizijskoj mreži CCN kao glavni urednik, no nakon niza projekata, među kojima je bio i neslavno propali projekt “Zdravo, zdravo more”, mozaične emisije koja se u ljetnim mjesecima trebala uživo emitirati iz Kraljevice, u kolovozu 2003. napustio je i tu televiziju.

Cijelo vrijeme nevjenčani supružnici živjeli su zajedno na dvjema lokacijama: preko tjedna boravili su u velikom stanu u elitnom dijelu Zagreba u Nazorovoj ulici, koji je Tatjana Holjevac naslijedila od svog oca Većeslava, a preko vikenda povukli bi se u Markuševec gdje je Šafer imao obiteljsku kuću koju je naslijedio od majke. Prema nekim Šaferovim izjavama, tijekom 2005. godine oboje supružnika našlo se u situaciji da ne znaju što i kako dalje: do mirovine im je oboma trebalo još nekoliko godina pa su raspravljali čime bi se mogli baviti. U jednom trenutku Tatjana Holjevac zaključila je da bi se mogla uključiti u politiku. Tako je uoči lokalnih izbora na brzinu sastavljena njezina nezavisna lista, a njezin nevjenčani suprug i partner bio je glavni izvršni operativac proboja Tatjane Holjevac u političku sferu. Dijelom zbog njezinog, kako ističu njezini nekadašnji kolege, "porculanskog" osmijeha, a dijelom i zbog činjenice da je na političkoj sceni bila sasvim novo lice, Tatjana Holjevac uspjela je ostvariti nemali uspjeh na zagrebačkim lokalnim izborima pa je u takvoj konstelaciji, vjerojatno i sama iznenađena, postala predsjednica zagrebačke Gradske skupštine. Istovremeno, Šafer i Holjevčeva smislili su i političku stranku Sjedinjene nezavisne liste, u kojoj je ona bila frontmen, a on glavni operativac i strateg.

JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO dugo 14 godina Tatjana Holjevac okončala je prošlog tjednaJAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO dugo 14 godina Tatjana Holjevac okončala je prošlog tjednaTaj njihov privatno-poslovni odnos počeo je pucati prije godinu dana, kad su nakon četrnaest godina zajedničkog života počeli problemi u njihovoj vezi. Premda oboje odbijaju javno govoriti o svom privatnom životu pa nije poznato niti kad su točno prekinuli, iz krugova bliskih Miroslavu Šaferu proteklih se dana može čuti da se Tatjana Holjevac okružila “neradnicima i nesposobnjakovićima kojima je Šafer oduvijek išao na živce”, dok se iz tabora Tatjane Holjevac može čuti tek da je Šafer “bolestan čovjek kojem treba liječenje”. U svakom slučaju, iako se u medijima spominjalo da je ljubav među njima pukla još prije dvije godine, njihovi suradnici i prijatelji posljednjih nekoliko dana navode da su Miroslav Šafer i Tatjana Holjevac, premda u narušenim odnosima, zajedno živjeli čak sve do veljače ove godine te da su na brojnim poslovnim i protokolarnim putovanjima u proteklih godinu-dvije njih dvoje uvijek bili smješteni u istu hotelsku sobu.

Moguće pomirenje u mirovini

Prijatelji nekadašnjeg para za Nacional su kazali kako nije isključena mogućnost da Tatjana Holjevac i Miroslav Šafer, nakon što oboje odu u mirovinu, daleko od pažnje javnosti ponovno obnove svoju vezu. Naime, posljednjih 14 godina njihova je veza funkcionirala kao savršena privatno-poslovna kombinacija. Za prekid se optužuju suradnici Tatjane Holjevac, a njihov utjecaj u mirovini neće više biti tako velik.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika