25.05.2007. / 15:03

Autor: Marijana Zrinjski

AFERA ARENA ZAGREB

Bandić: "Hladan sam k'o špricer"

"Ako se do utorka ne suglasimo oko najvažnijih stvari s Ingrom-TriGranit, prelazimo na alternativno rješenje", kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na konferenciji na novinare održanoj u petak u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu na kojoj je bilo riječi isključivo o projektu Arena Zagrebu koji bi grad Zagreb u ravnopravnom partnerstvu s Vladom, trebao realizirati u suradnji s izvođačem projekta, konzorcijem Ingra Tri Granit. Međutim, izgleda da do ugovora neće doći pošto su prema riječima gradskih čelnika, učinjeni mnogi propusti o kojima je govorio dopredsjednik Zagreba i pregovarač s tom tvrtkom, Ivo Jelušić.«

"Kao prvo nije podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole koji je trebao biti predan do 21. svibnja i to na njihov zahtjev. Osim toga još nismo dobili projekt dvorane. Pa nećemo kupiti mačka u vreći! U ugovoru isto tako nije predviđena nikakva odgovornost za nepoštivanje rokova čime su se elegantno htjeli izvući od bilo kakvih kazni za svoje moguće propuste». Jelušić je imao primjedbe i na iznos otkupa koji je kako kaže, s cijenom od 90 milijuna eura, previsok i grad na njega ne može pristati, te na činjenicu da u ugovoru nisu specificirani ni troškovi održavanja.

Gradonačelnik je potom nabrojao pet obaveznih točaka ugovora. «Dvorana koja će se sagraditi mora biti upotrebljiva i za ostale sportove, razne zabavne i kulturne manifestacije, a ne samo za rukomet. Treba biti određena fiksna cijena, troškovi održavanja trebaju biti do 300 tisuća eura godišnje, treba se riješiti prijevremeni otkup te odrediti predaja vlasništva nakon 28 godina», kazao je Bandić koji je cijelo vrijeme naglašavao svoju želju da se ugovor s Ingrom ipak potpiše. Na zamolbu novinara da komentira priče koje kolaju po gradu, a po kojima se Ingra izbjegavanjem obaveza zapravo želi izvući iz projekta Arena Zagreb, Bandić je rekao: «Zašto vi mene tako podcjenjujete? Zašto podcjenjujete i djelatnike Ingre? Zar vi mislite da ću ja komentirati gradske tračeve?». Za sada nesuđenim partnerima iz Ingre poručio je: «Budite Gradu i Vladi istinski partneri, što znači ravnopravni partneri i Grad će to znati cijeniti. Mi štitimo interese Grada, a vi želite profit što je posve jasno. No postoji velika razlika između profita i ekstra profita», rekao je Bandić misleći pritom na preveliku pohlepu koju tvrtka Ingra ako želi sklopiti ugovor s Gradom, mora smanjiti. «Ispričavam se Ingi na pogrešnoj poruci koju sam im nedavno uputio. Krivo sam rekao ne bu nitko ucjenjival grad Zagreb, sada kažem ne bu nitko dovodil grad Zagreb pred gotov čin jer mi u Gradu imamo dosta klikera u glavi!». U svom podužem govoru obratio se i čelnicima hrvatskog rukometnog saveza poručujući im da je i Bandić ubacio jedan komadić u mozaik uspjeha hrvatskog rukometa, odnosno da je svojim lobiranjem i osobnim vezama pomogao da se Svjetsko rukometno prvenstvo održi u Zagrebu.

Badnić je kako kaže smiren, siguran i hladan ko špricer, zato što zna da će se Svjetsko prvenstvo sigurno održati u Zagrebu i u slučaju ako ugovor s Ingrom propadne. Naime, jedini uvjet za dobivanje svjetskog prvenstva je, tvrdi, dvorana s 15 tisuća mjesta. «Ako neće biti Arene Zagreb, imamo Dom sportova, imamo i alternativu». No, o alternativi nije htio govoriti. Na pitanje novinara o mogućnosti gradnje montažne dvorane ako ugovor s Ingrom propadne, odgovorio je u svom stilu. «Ako padnem i slomim ruku ići ću u traumu».

Konferenciju je završio riječima. «Ovo je zadnji put da razgovaramo o Areni Zagreb, ne bumo više o njoj pričali. Vidimo se u srijedu».

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika