25.05.2007. / 18:45

Autor: Martina Zeković

HRVATSKE NEKRETNINE

The New York Times preporuča kupnju nekretnina u Istri

Svima onima koji traže kuću za odmor u Toscani, američki The New York Times u svom turističkom prilogu "Escapes" u petak je preporučio da razmisle o kupovni kuća u Istri. Američki list ističe kako su cijene kuća u unutrašnjosti poluotoka prihvatljive a strani kupci dobrodošli. Osim toga, navodi The New Yotk Times, očekuje se vrtoglavi rast cijena kada Hrvatska 2009. uđe u Europsku uniju.

Obzirom da su porasle cijene kuća na južnom dijelu obale Hrvatske, a broj raspoloživih kuća otpao, Istra se pojavila kao regija gdje su cijene još uvijek prihvatljive, a strani kupci dobrodošli, navodi NYT. "Uspjeh prodaje u Istri objašnjava se njezinom dobrom povezanošću "low cost" letovima sa zapadnom Europom i jednostavnijim transakcijama nego u drugim krajevima zemlje", rekao je Martin Westby, direktor britanske tvrtke Croatia Holiday and Home, koja savjetuje kupce nekretnina u Hrvatskoj.

Čak 34 posto nekretnina u Istri imaju za vlasnike strane državljane, dok je u turistički popularnom Dubrovniku njihov broj ispod 10 posto, stoji u podacima Hrvatske gospodarske komore za 2005. Najviše cijene kuća u unutrašnjosti Istre su po oko 1.500 eura po kvadratu, dok je na obali Istre cijena 2.300 eura. U blizini plaža u Splitu cijena je pak 3.000 eura, a u unutrašnjosti 2.250 eura po kvadratu. U Dubrovniku se ispod 3.000 eura po kvadratu teško može kupiti nekretnina. merički su kupci rijetki obzirom da za Hrvatsku nema direktnih letova iz SAD-a, dok u Istri nekretnine najčešće kupuju Nijemci, Austrijanci i Mađari pa dijelovi regije sliče na Austrougarsku monarhiju. Obzirom na potencijalne poteškoće oko kupnje nekretnina, vezano uz prijenos vlasništva, preporuča se angažiranje hrvatskih odvjetnika.

Mnogo stranaca koristi trenutak za kupnju nekretnina očekujući da će se Hrvatska 2009. pridružiti EU i da će vrijednost nekretnina otići u nebo, kao što se dogodilo s ulaskom Bugarske ove godine i Češke 2004. List ističe i zabrinutost zbog prebrzog razvoja i navodi kako je hrvatska vlada postrožila propise kako bi usporila izgradnju i imala više nadzora nad gradnjom novih objekata.

Vezane vijesti

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Tijekom proteklog vikenda u Istru je preko triju graničnih prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane ušlo ukupno 65.710 putnika, među kojima su 53.653… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika