29.05.2007. / 17:29

Autor: Nina Tomljanović

AFERA ARENA ZAGREB

Dogovorena gradnja Arene Zagreb

Grad je popustio investitorima i prihvatio da rok za završetak višenamjenske dvorane bude 15. studenoga, a ne 1. studenoga 2008. godine

Nakon što je prošlog petka na konferenciji za novinare Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao kako je utorak krajnji rok da se realizira projekt Arena Zagreb u suradnji s izvođačem projekta, konzorcijem Ingra Tri Granit, Zagrebački gradski čelnici zaprimili su prijedlog konačnog ugovora za izgradnju rukometne Arene. Naime, zadovoljeni su svi uvjeti koje je Grad kao naručitelj, postavio prošlog tjedna investitorima TriGranit i Ingra u novom obliku ugovora.

Grad je popustio investitorima i prihvatio da rok za završetak višenamjenske dvorane bude 15. studenoga, a ne 1. studenoga 2008. godine. Troškovi godišnjeg održavanja dvorane bit će manji od 300.000 eura, a dogovorena je i mogućnost prijevremenog otkupa dvorane. Tako bi Grad nakon sedam godina dvoranu mogao otkupiti za cijenu nešto veću od 80 milijuna eura.

Na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je naglasio da će se prijedlog ugovora, nakon što se pregleda "do zareza", uputiti Vladi RH kako bi utanačili točan datum njegova potpisivanja.

"Partnerski odnos s Vladom RH ni u jednom trenutku nije došao u pitanje kao ni održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva", naglasio je Bandić i dodao da su u Gradu morali biti "oprezni i odgovorni" jer je riječ o velikom iznosu novca koji će biti izdvojen za Arenu Zagreb.

Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić je izrazio zadovoljstvo što su svi prijedlozi i zahtjevi Grada prihvaćeni, sudeći po novom prijedlogu ugovora koji je na vrijeme stigao u Poglavarstvo iz konzorcija Ingra-TriGranit.

Jelušić navodi da to znači, da je 15. studenoga 2008. dogovoreni datum dovršetka Arene Zagreb, koja će biti multifunkcionalni objekt za potrebe rukometa, ali i brojnih drugih športova te drugih sadržaja poput koncerata, kongresa i slično. Naveo je i da je dogovorena cijena prijevremenog otkupa, nakon sedam godina, u iznosu od 80,3 milijuna eura, umjesto 110 milijuna nakon pet godina, što su isprva tražili iz Ingre i TriGranita. Troškovi godišnjeg održavanja dvorane ne bi smjeli biti veći od 300.000 eura, dodaje Jelušić. Naglašava i da će troškove najma, u iznosu od 7,2 milijuna eura, po pola sufinancirati Grad Zagreb i Vlada RH.

Jelušić je dodao i kako svi sportski i poslovni prostori u funkciji održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva moraju biti gotovi do zakazanog roka, jer će, u protivnom, Ingra i TriGranit, po ugovoru, morati platiti 10 milijuna eura.

Podsjetio je kako su ranije dobili definiran projekt dvorane kao i da zbog gradnje neće biti promjena Generalnog urbanističkog plana, da će se trgovački centar odvojiti od gradnje sportske dvorane te da Grad neće imati posebne obveze vezane uz izgradnja komunalne i prometne infrastrukture. Pregovori Ingre-TriGranti i grada Zagreba bitno su se približili konačnom zaključenje ugovora, kojim bi konzorcij krenuo u realizaciju Arene Zagreb u Laništu, potvrđeno je iz Ingra-Tri Granti.

U priopćenju se dodaje da će u realizaciju projekta unijeti svoje zemljište i europski "know-how", dok će realizacijom samog projekta i njegovim vođenjem upravljati stručnjaci Ingre.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika