31.05.2007. / 16:51

Autor: Marijana Zrinjski

ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ

Za ulazak u NATO 57 posto ljudi

Najnovije istraživanje zagrebačke nezavisne agencije za istraživanje tržišta, pokazalo je da 57,4 posto građana podržava ulazak Hrvatske u NATO, 24,8 posto građana se protivi, a neodlučno ih je 17,8 posto.

Glavni razlozi za ulazak u NATO kojeg u nešto većem broju podržavaju muškarci, su povećana sigurnost, bolja budućnost i pozitivni gospodarski učinci članstva.

Osnovni razlozi nepodržavanja ulaska u Sjeverno atlantski savez su nedovoljna informiranost, nepovjerenje i strah od odlaska naših vojnika u inozemstvo. Ulasku u NATO protive se mlađe žene, a najviše ispitanici između 35 do 44 godine.

Malo više od polovice ispitanika, 51 posto smatra da će Hrvatska ulaskom u Savez biti sigurnija i snažnija država, 33 posto ih smatra kako će Hrvatska biti značajno sigurnija i snažnija država. Samo 12 posto ispitanika misli kako će ulaskom u NATO Hrvatska postati slabija i nesigurnija zemlja.

NATO savez osnovan je 1949. godine, kao prepreka širenju Sovjetskog saveza u zapadnu Europu. Do propasti Sovjetskog saveza 1991, sigurnost Europe bila je u središtu američke vanjske politike i transatlantskih odnosa. Uspostava NATO-a, kažu stručnjaci, jamčila je mir i demokraciju u zapadnoj Europi. U prvom desetljeću od raspada Sovjetskog saveza, NATO se bavio sigurnošću Europe. Međutim padom komunističkih režima, svrha saveza morala se promijeniti pa bi sada članice saveza trebale biti aktivne svugdje gdje se krše ljudska prava i provodi genocid.

Inače, iza NATO-a stoji najveći vojno-industrijski sustav na svijetu. Prema podacima stockholmslog Međunarodnog instituta za mir u devedesetim godinama prošlog stoljeća, vojna je proizvodnja opreme i oružja, članica NATO-a predstavljala 80 posto ukupne svjetske vojne proizvodnje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika