01.06.2007. / 14:48

Autor: Martina Zeković

SURADNJA ŠEST ZEMALJA

Hrvatska preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom

Hrvatska je danas preuzela predsjedanje Jadransko-jonskom inicijativom. Na godišnjem sastanku na ministarskoj razini, koji je danas održan u Sarajevu, prema riječima pomoćnika ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Pjera Šimunovića, do kraja svibnja naredne godine uložit će se maksimalni napori kako bi se ojačalo ovo regionalno povezivanje i ne bi li ga se učinilo još korisnijim za sve članice.

Jadransko-jonskom inicijativom do sada je predsjedala BiH. Zajedno s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, Šimunović je najavio kako bi ova inicijativa uskoro trebala dobiti i stalno tajništvo čije bi sjedište bilo u talijanskoj Anconi.

Predstavnici zemalja-članica JJI na sarajevskom su se sastanku također suglasili da se buduća suradnja koncentrira na područja zaštite okolišta, gradnje prometne infrastrukture te razvijanje turizma i očuvanje kulturnoga nasljeđa.

Prema riječima Pjera Šimunovića, Hrvatska ima posebni interes za blisku suradnju sa zemljama Mediteranske regije u okviru JJI i to je za vladu u Zagrebu jedna od prioritetnih zadaća, odmah nakon ulaska u Europsku uniju i NATO.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi, 19. - 20. svibnja 2000. godine. Na konferenciji su sudjelovali ministri vanjskih poslova zemalja sudionica: Grčka, Italija, Hrvatska, Slovenija, Albanija i BiH. Tom prilikom usvojena je Ankonska deklaracija, kojom se članice obvezuju na suradnju u brojnim područjima. Posebna pozornost upućena je na jačanje mira i sigurnosti u tom dijelu Europe, dobrosusjedske odnose, gospodarski razvoj, kopnenu prometnu povezanost, suzbijanje svih oblika kriminala, tehničku pomoć, zaštitu okoliša, zdravstvenu i kulturnu suradnju, razvoj turizma i pomorsku suradnju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika