04.06.2007. / 17:41

Autor: Martina Zeković

UGOVOR O PRAVU GRAĐENJA

Za izgradnju Sveučilišnog kampusa u Rijeci nedostajat će 150 milijuna kuna

Sveučilište u Rijeci uskoro će početi s planiranom gradnjom objekata na Sveučilišnom kampusu u Trsatu na prostoru bivše vojarne koju je MORH prepustio na upravljanje gradu Rijeci. Naime, gradonačelnik Vojko Obersnel i rektor riječkog Sveučilišta Daniel Rukavina, potpisali su danas Ugovor o osnivanju prava građenja na prostoru bivše vojarne Trsat i Ugovor o zakupu za prostor riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Ugovorom o zakupu uređeno je da će u otplatu najma za zgradu Akademije primijenjenih umjetnosti u tom kampusu, za sljedećih 20 godina, biti uračunata sredstva koja je Sveučilište uložilo u uređenje zgrade.

Zgrada Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, otvorena je već u studenom prošle godine.

U prvoj fazi izgradnje kampusa izgradit će se objekti za smještaj 734 studenta, studentsku prehranu, zgrade Filozofskog fakulteta, Visoke učiteljske škole, Građevinskog fakulteta, sveučilišnih odjela za matematiku, fiziku i informatiku, društveno-kulturni centar za studente i akademsku zajednicu te garaža. Završetak radova očekuje se do kraja 2008., a za izgradnju kampusa psigurano je 490 milijuna kuna zajma, na osnovi ugovora Sveučilišta, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i skupine poslovnih banaka.

Vrijednost ugovora o pravu građenja procjenjuje se na oko 5 milijuna eura, a na osnovi tog ugovora, grad Rijeka će urediti pristupne ceste do kampusa i izgraditi termoenergetski blok za Sveučilište i buduću novu sveučilišnu bolnicu.

Obzirom da je izgradnja dvaju objekata, Filozofskog fakulteta i Visoke učiteljske škole trebala već početi, ali su prispjele nedovoljno kvalitetne ponude, natječaj će biti ponovljen. U tijeku su i pregovori za prodaju sadašnje zgrade Građevinskog fakulteta, pa će uskoro biti raspisan i natječaj za gradnju nove zgrade.

Prema riječima Rukavine, za ostvarenje projekta Sveučilišnog kampusa nedostajat će oko 150 milijuna kuna, jer je utvrđeno da je površina preuzetih objekata nešto veća nego je to bilo navedeno te jer je utvrđena potreba izgradnje veće garaže. "O tome se intenzivno pregovara s mjerodavnim ministarstvom i bankama, a razmišlja se i da se taj dio ulaganja ostvari putem javno-privatnog partnerstva", dodao je.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika