Objavljeno u Nacionalu br. 603, 2007-06-05

Autor: Robert Bajruši

PRVI POTEZ NOVOG VOĐE LJEVICE

Milanović širi bazu

Dva dana nakon pobjede na stranačkim izborima, u ponedjeljak 4. lipnja, novi predsjednik SDP-a punudio je suradnju donedavnim suparnicima

Bandićevi delegati glasovali su u drugom krugu za Željku Antunović, ali ona je i dalje samo zamjenica predsjednika SDP-aBandićevi delegati glasovali su u drugom krugu za Željku Antunović, ali ona je i dalje samo zamjenica predsjednika SDP-aTrebalo je proći samo 45 dana otkako je najavljena kampanja za novog predsjednika SDP-a, i Zoran Milanović uspio je pobijediti. Premda su sredinom travnja tek rijetki vjerovali u njegov trijumf, u subotu, 2. lipnja oko 20 sati, hrvatska politika dobila je novog lidera, koji će možda idućih desetak godina u najvećoj mjeri kreirati društvene procese. Sva relevantna istraživanja pokazuju da SDP stoji bolje od HDZ-a, a Milanović je dva dana nakon preuzimanja stranke došao na vrh ljestvica popularnosti. Sad su pred njim dva podjednako teška zadatka: treba formirati pobjedničku ekipu, a zatim za pola godine smijeniti HDZ. Način na koji je preuzeo socijaldemokrate pokazuje da to nije nemoguća misija.
S političkog gledišta, Milanovićeva pobjeda može imati dalekosežne posljedice. Uspije li poput Račana ujediniti i kontrolirati vodeće članove stranke, od Željke Antunović i Zlatka Komadine do Milana Bandića i Šime Lučina, imat će otvoren put prema izbornoj pobjedi. Po svemu sudeći, to i jest njegova taktika, jer prvi potez koji je povukao kao predsjednik bio je sastanak s desetak glavnih dužnosnika. Idući potez bit će i službena promocija Ljube Jurčića kao premijerskog kandidata, što znači da bi najkasnije do početka srpnja SDP trebao biti spreman za izbornu utrku. Podrška javnosti kojom sada raspolaže Zoran Milanović može se usporediti s nekadašnjim statusom Tonyja Blaira ili španjolskog premijera Joséa Luisa Zapatera. Svi su predstavnici moderne ljevice, zagovaraju liberalna stajališta, a nije nevažan ni osobni imidž. U Milanovićevu primjeru dovoljno je letimice pregledati internetske forume i postaje jasno da ima podršku velikog dijela ženske populacije.

Drugim riječima, postoje svi uvjeti za bitne promjene na hrvatskoj političkoj sceni u predstojećem razdoblju. Zoran Milanović ima rijetku priliku da postane osoba koja će povesti taj novi trend. Trijumf 2. lipnja doista pripada njemu jer samo su rijetki u Socijaldemokratskoj partiji smatrali da će pobijediti pripadnike SDP-ova establishmenta.

Puna dva tjedna prije konvencije Milanović je bio uvjeren u pobjedu. Premda je i među njegovim saveznicima i simpatizerima bilo dosta onih koji su smatrali da Željka Antunović ima najveću podršku u stranci, Milanović je bio izraziti optimist. Nekoliko je puta rekao da je jedina dilema hoće li pobijediti u prvom ili u drugom krugu. Njegovi pobornici iz vrha SDP-a smatrali su da će u prvom krugu osvojiti oko 600 glasova, što se 2. lipnja pokazalo tek neznatnim precjenjivanjem vlastitih izgleda. Ali već na sjednici Glavnog odbora, na kojoj je prvi istaknuo kandidaturu, aplauz većine okupljenih dužnosnika pokazao je da može računati na dobar prijem. Očito je u tri godine, otkako ga je Račan kooptirao na položaj jednog od svojih najbližih suradnika, uspio pridobiti mnoge članove.

SLUŽBENA PROMICIJA Ljube Jurčića kao premijerskog kandidata bit će idući politički potez novog predsjednika SDP-aSLUŽBENA PROMICIJA Ljube Jurčića kao premijerskog kandidata bit će idući politički potez novog predsjednika SDP-aOsim toga, čestim nastupima u medijima, u kojima se etablirao kao bezrezervni kritičar HDZ-a i Sanadera, stekao je dodatne simpatije među esdepeovcima. Još prije godinu dana znalo se da će u budućoj vladi imati važno mjesto, dakako, tada nitko nije računao s neočekivanim Račanovim odlaskom. Milanović je za hrvatske prilike mlad političar, a većini članstva navrh glave popeli su se političari koji već petnaestak godina vode SDP. Da je bilo tko od njih imao stvarni kredibilitet, u tom bi se razdoblju morao potvrditi. Iznimka je jedino Slavko Linić, koji već mjesecima drži socijaldemokrate na okupu i ima visok rejting. Ali on je na početku rekao da se neće kandidirati i time otvorio put Milanoviću. Sve to nije pokolebalo skeptike, tako da su na dan konvencije i novinari u velikoj većini tipovali na Željku Antunović. Na internoj kladionici, od 40 uloga, na nju se kladilo 30 izvjestitelja, a na kasnijeg pobjednika sedam ili osam.

Koliko god je Milanović sam obavio kudikamo najveći dio posla u pridobivanju podrške, teško bi uspio bez nekih suradnika. Očito je jako povezan s Rankom Ostojićem, nekadašnjim ravnateljem policije, koji je lobirao u Dalmaciji. Ostojićev je problem to što ga SDP-ova vrhuška u Splitu jednostavno ne podnosi, tako da nije izabran ni za običnog delegata nego se po 7. paviljonu šetao u funkciji gosta konvencije. Sada slijedi revanš jer Ranko Ostojić je SDP-ov koordinator u IX. izbornoj jedinici, a to znači i budući nositelj liste. A kad na jesen bude sastavljao liste, teško je vjerovati da će Milanović na važna mjesta staviti dokazane protivnike, koji su se iz sve snage stavili na stranu Željke Antunović.


Vrlo je blizak i s Rajkom Ostojićem, kandidatom za ministra zdravstva, Antom Kotromanovićem, nekadašnjim zapovjednikom IV. gardijske brigade. Tu su i Neven Mimica, Ivo Josipović, Zlatko Gareljić, a sigurno može računati na potporu Slavka Linića, Vojka Obersnela, Borisa Šprema, Gordana Marasa, Igora Dragovana i Ljube Jurčića. U unutarstranačkoj kampanji podržao ga je i Ivan Račan, utjecajni sin bivšeg predsjednika, kao i Mili Miloš, šef Šibensko-kninske organizacije ,te golema većina Slavonaca. Uživa potporu velikog dijela zagrebačke organizacije, ali i Foruma mladih SDP-a.

Milanović je nesumnjivo stekao predsjednički legitimitet, a može se očekivati da će uskoro krenuti u proširivanje baze saveznika. Logičan izbor je Tonino Picula koji predsjedava Glavnim odborom - tijelom koje donosi i potvrđuje sve najvažnije odluke. Uostalom, posljednjih je dana bila primjetna iznimna podudarnost u Milanovićevim i Piculinim stajalištima, a u drugom krugu glasovanja većina simpatizera velikogoričkog gradonačelnika izjasnila se za kasnijeg pobjednika.

To ne znači da Milanović nema popriličan, ali vrlo heterogen krug protivnika. Kad je prije mjesec dana u Nacionalu prvi put objavljena analiza prema kojoj će Bandićevi ljudi podržati Željku Antunović, uslijedili su brojni demantiji.

Antun Vujić se protivio izboru Milanovića, a Jurčić mu je namijenio ključnu ulogu u svojoj eventualnoj vladiAntun Vujić se protivio izboru Milanovića, a Jurčić mu je namijenio ključnu ulogu u svojoj eventualnoj vladiTvrdilo se da između njih dvoje vlada snažna netrepeljivost, koja je tako intenzivna da onemogućava bilo kakvu suradnju. Istu stvar ujutro 2. lipnja tvrdio je njezin iznimno bliski suradnik, dodajući kako je ona bila najsretnija u trenutku Bandićeve kandidature, jer su tada otpale špekulacije o nekakvoj zavjeri. Nepunih deset sati kasnije postalo je jasno da su Nacionalove prognoze bile točne. Već nakon prvog kruga razočarani bandićevci agitirali su za Željku Antunović i konačni zbroj glasova potvrđuje kako je većina iz tabora zagrebačkog gradonačelnika uvažila naputke svog vodstva.

Milan Bandić i Željka Antunović stvarni su suparnici Zorana Milanovića. Bandić smatra da je Milanović najveća prijetnja njegovu statusu. Željka Antunović nema političku snagu kojom mu može naškoditi, ali Milanović će je imati - ako u studenome dovede SDP do pobjede. U tom slučaju reizbor na predsjedničkom položaju posve je izvjestan i postavit će se pitanje Bandićeve političke budućnosti. Bandić vodi Zagreb, ali unutar SDP-a on je strano tijelo, to nije nikakva tajna. Nije nerealno da Glavni odbor predloži Milanoviću preuzimanje I. izborne jedinice, a takvo rješenje imalo bi puno smisla. Milanović je Zagrepčanin i silom prilika i u posve drukčijim okolnostima je postavljen za SDP-ova koordinatora u Slavoniji. Radi se o desničarskoj utvrdi gdje ni Vladimir Šeks nije siguran da će osvojiti 15 posto glasova u konkurenciji Branimira Glavaša i Ante Đapića.

U takvoj konstalaciji snaga SDP teorijski može dobiti 20 posto, što je relativno malo i moglo bi narušiti Milanovićev kredibilitet. S druge strane, u ovih godinu dana jako se zbližio sa slavonskim socijaldemokratima i pitanje je može li ih napustiti šest mjeseci prije izbora. Međutim, ako ode u Zagreb, mogao bi dobiti velik broj glasova i definitivno se potvrditi kao novi politički lider. Zato nikoga ne treba čuditi Bandićev otpor ovakvom razvoju situacije.

Ni Željki Antunović do samoga kraja nije bilo jasno da će izgubiti. Kad su na početku konvencije fotoreporteri okružili Bandića, Piculu i Milanovića, prokomentirala je: “Neka, uz njih su reporteri, a uz mene delegati.“ Ali već nakon prvog kruga vidjelo se da stvari stoje drukčije. U pauzi glasovanja njezini zagovornici bili su vrlo ljuti i tvrdili da je Milanović opasnost za SDP. Kritike na njegov račun mogu se sažeti u tezu kako je jako mlad i nije u stanju okupiti cijelu stranku u predizbornoj kampanji. Iako je novi predsjednik izjavio da će surađivati sa svima, teško da će se u užem krugu naći Mato Arlović, Zvonimir Mršić, Zlatko Komadina ili Marin Jurjević. I javnost i stranačko članstvo pokazali su da žele nova lica, a ovi dužnosnici još su snažno lobirali protiv Milanovića.

Budući će do iduće konvencije morati surađivati s izabranim dužnosnicima, Milanović se mora koncentrirati na stvaranje vlastitog izbornog tima. U njemu će okupiti saveznike, a vlastitu snagu će dokazati pri sastavljanju stranačkih lista. Uspije li na njih staviti svoje ljude i snjima pobijediti HDZ, nitko ga neće moći maknuti s položaja predsjednika SDP-a. Da ipak želi suradnju s onima koji su bili na suprotnoj strani, potvrdio je time što je Šimi Lučinu već u ponedjeljak ponudio suradnju.

Ali krucijalna je ipak suradnja s Ljubom Jurčićem. Baš poput Milanovića, i Jurčić ima gotovo konsenzualnu potporu javnosti i članstva za premijerski položaj. Još prije dva mjeseca dao je naslutiti kako očekuje pobjedu 41-godišnjeg kandidata i sasvim sigurno je u nedjelju otputovao u Ameriku zadovoljan ishodom. Milanovića i Jurčića povezuje i Linić, koji bi u idućoj administraciji trebao imati vrlo važnu ulogu ministra financija. Upravo je Linić između dva kruga glasovanja imao presudnu ulogu. Pozvao je Piculu i naredio mu da svojim ljudima poruči kako moraju glasovati za Milanovića. Picula je poslušao i dva sata kasnije SDP je dobio predsjednika.

Pitanje je što će biti s Antunom Vujićem, koji je u posljednje vrijeme bio kritičan prema Milanoviću, a Jurčić mu je u slučaju pobjede namijenio položaj ministra znanosti i obrazovanja. U subotu je Ljubo Jurčić za Nacional rekao kako će po povratku iz SAD-a predložiti da se formira tim od 5-7 osoba koji će biti jezgra SDP-ove vlade. A to znači da socijaldemokrati ulaze u finiš priprema za parlamentarne izbore.

Ono što su 2. lipnja propustili jest dobivanje međunarodnog kredibiliteta novog vodstva. Da su u SDP-u željeli, u Zagreb bi došli Vuk Jeremić, novi šef diplomacije Srbije, Borut Pahor, glavni kandidat za novog slovenskog predsjednika, kao i predstavnici ljevice iz Njemačke, Austrije, Mađarske te Stranke europskih socijalista. Prilika je propuštena, ali već u nedjelju u zagrebačkim diplomatskim krugovima Milanovićeva pobjeda ocijenjena je kao iznimno pozitivan događaj. Sanaderova vlada ocjenjuje se kao duboko korumpirana i nitko neće žaliti dođe li u studenome do smjene vlasti. Zoran Milanović ima teško ponovljivu priliku da bude osoba koja će to učiniti.

Nova šansa za Lučina
ŠIME LUČIN bio je Piculin lobist u kapmanji za izbor novog šefa SDP-aŠIME LUČIN bio je Piculin lobist u kapmanji za izbor novog šefa SDP-aDa Zoran Milanović ipak želi suradnju s onima koji su tijekom kampanje bili na suprotnoj strani, potvrdio je time što je Šimi Lučinu već u ponedjeljak ponudio suradnju. Bivši ministar unutarnjih poslova, naime, bio je žestoki lobist Tonina Picule.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika