08.06.2007. / 11:54

Autor: Marijana Zrinjski

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

Hrvat prvi bežično prenio energiju

Marin Soljačić, mladi hrvatski znanstvenik na čelu znanstvene skupine prestižnog Massachusetts Institute of Technology (MIT), prvi je bežično prenio energiju, a zahvaljujući tom eksperimentu za nekoliko godina više se neće morati upotrebljavati kabeli za punjenje laptopa, mobitela, MP3 playera i sličnih naprava.

Vijest o tom revolucionarnom otkriću prenijeli su ugledni svjetski mediji, uključujući BBC, Wall Street Journal, Newsweek i Scientific American. Za nekoliko tjedana o uspjehu Soljačića, inače izvanrednog profesora fizike na MIT-u i njegovih kolega, pisat će i jedan od vodećih svjetskih znanstvenih časopisa Science.

Na ideju bežičnog prijenosa energije prvi je došao Nikola Tesla koji je u tu svrhu osmislio ambiciozan projekt 57 metara visokog antenskog tornja Wardeclyffe na Long Islandu, ali je to propalo jer je veliki izumitelj ostao bez novca. Marin Soljačić i njegovi kolege s MIT-ja došli su na ideju da za bežični prijenos energije iskoriste rezonanciju, fizikalni fenomen zbog kojega neki predmet počinje titrati kada se pobudi frekvencija njegova vlastitog titraja.

»Ovi su eksperimenti prekretnica, sada je samo potrebno povećati učinkovitost u prijenosu energije sa sadašnjih 50 posto na 70 do 80 posto, smanjiti veličinu zavojnica te povećati udaljenosti prijenosa s dva na četiri do pet metara», rekao je Soljačić koji smatra da bi bežični prijenos energije u punjenju mobitela, laptopa te malih kućnih robota svoju primjenu na tržištu mogao naći već za pet godina
.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika