08.06.2007. / 14:48

Autor: Martina Zeković

NATO

Hrvatska će godišnje za NATO izdvajati 13 milijuna eura

U skladu s dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga, Hrvatska bi do 2015. trebala ispuniti više projekata koji su vezani za njezino članstvo u NATO savezu. U travnju sljedeće godine, u Bukureštu će se održati summit NATO saveza, a do tada bi Hrvatska trebala pokazati da je spremna ispuniti obveze koje je preuzela.

Otprilike 4100 djelatnih vojnih osoba treba opremiti za sudjelovanje u NATO misijama na principu rotacije. Od 2011. godine, 700 njih će stalno sudjelovati u UN i NATO misijama u inozemstvu. Do 1600 vojnika bit će u sastavu snaga za brzi odgovor koje će u svakom trenutku biti spremne za sudjelovanje u NATO operacijama.

Motorizirana pješačka bojna (800 do 1000 vojnika), trebala bi biti ojačana sa 63 nova borbena oklopna vozila. U sastavu Oružanih snaga ukupno bi trebala biti 73 oklopna vozila bez kojih Hrvatska ne može sudjelovati u nekoj ozbiljnoj međunarodnoj operaciji.

Do 2015., vojarne u Gašincima, Benkovcu, Delnicama i Vinkovcima, te aerodromi u Puli, Zagrebu i Zadru, kao i pomorska luka Lora u Splitu, bit će osposobljene za potrebe NATO snaga, a koristit će ih HV.

Tri milijuna eura godišnje Hrvatska će uplaćivati u zajedničku NATO blagajnu, a dodatnih 10 milijuna eura godišnje bit će trošak hrvatskih časnika u strukturama NATO-a. Za sudjelovanje u misijama, do 2011. proračun će se podići s 25 milijuna eura na oko 70 milijuna eura.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika