09.06.2007. / 12:10

Autor: Martina Zeković

BELGIJA

Premijer Flandrije najviše izgleda za pobjedu na parlamentarnim izborima

Posljednje ankete prije sutrašnjih parlamentarnih izbora u Belgiji pokazuju da najviše izgleda za pobjedu ima sadašnji premijer Flandrije Yves Leterme, koji teži daljnjoj federalizaciji države. Njegova stranka flamanskih demokršćana CDV traži veće ovlasti za Flandriju, bogatu regiju na sjeveru u kojoj živi 60 posto stanovništva Belgije.

Nakon demokršćana, najveću podršku ima Vlaams Belang ili Flamanski interes. To je ekstremno desna stranka, koja je zamijenila zabranjeni Flamanski blok. Oni, međutim, nemaju8 izgleda za dolazak na vlast jer s njima nitko ne želi koalirati.

Sadašnja vladajuća koalicija: flamanski liberali (VLD) i njihovi frankofoni partneri (MR), flamanski socijalisti (SPA) i frankofoni (PS), trebala bi dobiti puno manji rezultat nego na izborima 2003.

Oko sedam milijuna Belgijanaca s pravom glasa birat će u nedjelju 150 zastupnika u Zastupničkom domu i 40 senatora u gornjem domu, Senatu. Izlazak na izbore u Belgiji je obvezan, a kršenje obveze nosi novčanu kaznu od 25 do 50 eura, a za one koji u više navrata ne ispune tu dužnost kazna može doseći i 125 eura.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika