11.06.2007. / 15:48

Autor: Martina Zeković

FINANCIRANJE GOSPODARSKIH I EKOLOŠKIH PROGRAMA

Otvoren ured Jadranske euroregije u Bruxellesu

"Mi želimo postati neka vrsta jadranskog parlamenta, koji će zajednički odlučivati o onome što će se financirati na Jadranu i što je bitno za jednu i drugu obalu", rekao je predsjednik Jadranske euroregije i dodao kako bi te programe zajednički bi financirala EU, regije i države koje izlaze na Jadran

U Bruxellesu je u ponedjeljak otvoren ured Jadranske euroregije, putem kojeg će lokalne jedinice od Europske unije tražiti sredstva za konkretne gospodarske i ekološke programe. Jadranska euroregija okuplja 22 jedinice lokalne samouprave iz šest zemalja koje izlaze na Jadransko more. Osnovana je 30. lipnja prošle godine u Puli, koja je ostala sjedište te euroregije.

"Otvaranjem ureda završen je prvi krug osnivanja i predstavljanja Jadranske euroregije", kazao je njezin predsjednik, istarski župan Ivan Jakovčić i objasnio da smo danas kao "euroregija u mogućnosti participirati u značajnim programima Pretpristupnog fonda EU-a (IPA), a sada ćemo nastojati konkretizirati našu suradnju kroz jasne i konkretne programe poput stvaranja zajedničkog jadranskog turističkog branda, stvaranja kvalitetnih uzgojenih ili izlovljenih morskih plodova, koji će biti brandirani kao jadranski proizvod. Tu su još i projekti koji se tiču zaštite okoliša, pitanja infrastrukture i prometa na Jadranu".

"Mi želimo postati neka vrsta jadranskog parlamenta, koji će zajednički odlučivati o onome što će se financirati na Jadranu i što je bitno za jednu i drugu obalu", rekao je predsjednik te euroregije i dodao kako bi te programe zajednički bi financirala EU, regije i države koje izlaze na Jadran.

Otvorenju ureda, koji se nalazi u prostorijama talijanske regije Molise, prisustvovali su predstavnici vlada Hrvatske, Italije, Slovenije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U sklopu otvaranja ureda održan je i okrugli stol na temu "Integracija zemalja istočnog Jadrana u EU", na kojoj je bila nazočna i europska povjerenica za regionalnu politiku Danuta Huebner, predstavnici Europskog parlamenta i Odbora regija.

Vezane vijesti

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Susret Štefana Fülea i Tomislava Nikolića bio je priprema za posjet novog srbijanskog predsjednika Bruxellesu koji ovoga tjedna dolazi u sjedište… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika