12.06.2007. / 16:25

Autor: Nina Tomljanović

USTAV REPUBLIKE HRVATSKE

Milanović najavio pokretanje inicijative za promjenu Ustava

"Znamo da se ne mogu ispraviti sve nepravde, no ustavnim promjenama možemo omogućiti da ne zastare kažnjiva djela pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva", rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović

Pokretanje inicijative za promjenu Ustava danas je najavio SDP, koji očekuje partnersku potporu svih stranaka kako bi se omogućilo kažnjavanje počinitelja kažnjivih djela u pretvorbi i privatizaciji te zbog zlouporaba u obrani Hrvatske.

"Znamo da se ne mogu ispraviti sve nepravde, no ustavnim promjenama možemo omogućiti da ne zastare kažnjiva djela pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva", rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović na današnjoj konferenciji za novinare.

Milanović se nada kako će inicijativu poduprijeti i ostale političke stranke, te to smatra "dugom pravde". "Ako ne bude prihvaćena, bit će zanimljivo vidjeti tko je protiv nje i zašto", dodao je.

Da su se već pojavili prigovori oko uplitanja u Ustav, potvrdio je predsjednik Savjeta za ljudska prava i civilno društvo Ivo Josipović, koji je kazao da se time napada poduzetništvo. Istaknuo je da SDP-ovi prijedlozi ne krše načelo zakonitosti, jer su ta djela bila kažnjiva i u vrijeme počinjenja, a pljačku ne smatra poduzetništvom. Riječ je o individualnoj odgovornosti, ne dira se u pravne osobe ili u prava trećih osoba, a nema ni političke hajke, ustvrdio je Josipović.

"SDP inicijativu vidi kao nacionalni projekt i svim strankama nudi partnerstvo za uspostavu pravedne Hrvatske", rekao je Josipović, dodavši da su već razgovarali s nekoliko stranaka. Iako je HDZ u početku reagirao negativno, poslije je malo odstupio od takva stajališta, ustvrdio je Josipović. Pretvorba i privatizacija provođene su u vrijeme rata, bez stručnog nadzora, kao oblik organiziranog kriminala, istaknuo je, podsjetivši na tisuće propalih poduzeća, nestalih nekretnina i nepravilnosti koje je utvrdila i revizija. On ukidanje Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije smatra lošim potezom vladajućih u rješavanju tih problema.

SDP želi intervenirati u članak 31. Ustava po kojemu nitko ne može biti kažnjen za djelo koje prije nego je počinjeno nije utvrđeno zakonom, a nikomu se ne može suditi ili kazniti ga za djelo za koje je oslobođen ili osuđen u skladu sa zakonom.

Isto tako SDP smatra da bi se poreznim putem dio nepravedno raspoređena društvenog bogatstva mogao vratiti društvenoj zajednici.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika