12.06.2007. / 17:21

Autor: Marijana Zrinjski

RASPRAVE OKO SLUŽENJA VOJNOG ROKA

Damir Kajin: "Vojni rok u Hrvatskoj nema nikakvog smisla"

HSLS i HSS smatraju da se vojni rok ne smije ukinuti nego skratiti na tri mjeseca. Kazao je to danas u Splitu predsjednik HSLS-ovog Odbora za nacionalnu sigurnost i branitelje, general u mirovini Željko Sačić na predstavljanju programa za branitelje na kojem je osim tog Odbora sudjelovao i HSS-ov stručni tim za branitelje.

Sačić je to mišljenje objasnio riječima kako se ne zna što nam nosi budućnost te da građani moraju biti barem djelomično uvježbani.

Zastupnik HSP-a Pero Kovačević za Nacional. hr rekao je kako se ne slaže s tim prijedlogom, jer Hrvatska, kako tvrdi, još nije dovoljno ekonomski jaka da bi imala samo profesionalnu vojsku. «Ne znam otkud njima pravo da pričaju o vojnom roku kada su upravo te dvije stranke s HDZ-om odgovorne za izuzetno loše stanje u hrvatskim oružanim snagama. Zbog nemodernizacije vojske i nepoduzimanja odgovarajućih mjera za bolju obrambenu spremu, obrambeni sustav u Hrvatskoj je nezadovoljavajući», kazao je Kovačević dodajući kako samo bogate zemlje uvode profesionalnu vojsku. Prve su kaže, to bile Sjedinjene Američke Države, zatim Velika Britanija dok je primjerice Italiji trebalo dugo vremena da odustane od obaveznog vojnog roka.

Damir Kajin iz IDS-a za Nacional.hr. kazao je da mišljenja HSLS, HSS i HSP-a o zadržavanju vojnog roka pa makar i samo tri mjeseca, pripadaju prošlosti, devedesetim godinama prošlog stoljeća, ali nikako ne budućnosti u koju Hrvatska mora krenuti. «Zadržavanje vojnog roka danas u Hrvatskoj nema nikakvog smisla. Polovica mladića ionako se odlučuje za civilno služenje roka što u praksi znači da šest mjeseci otvaraju i zatvaraju vrata na nekoj porti, slažu kuverte, točnije ne rade ništa i samo su teret onima gdje služe rok», kazao je Kajin dodajući kako mladi ljudi umjesto toga trebaju naći posao i zarađivati. «Na vojnike se troši proračunski novac i novac roditelja koji financiraju boravak u vojski, a vojska nikako ne smije biti socijalna ustanova. Hrvatska, što se najbolje vidi u Istri, treba radnu snagu, mlade ljude koji će raditi». Odbacio je tvrdnje Kovačevića da Hrvatska nije dovoljno bogata za profesionalnu vojsku. «Može HSP govoriti što hoće, ali nama je potrebna profesionalna vojska od 12 do 14 tisuća profesionalaca i jaka policija. To je sasvim dovoljno za našu sigurnost», zaključio je.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika