14.06.2007. / 18:06

Autor: Martina Zeković

STUDIJA FREEDOM HOUSEA

Freedom House: Korupcija, pravosuđe i mediji u Hrvatskoj koče demokraciju

Studija, koju je objavila nevladina organizacija za promicanje građanskih sloboda iz SAD-a Freedom House o 29 tranzicijskih zemalja središnje Europe i Euroazije, pokazuje kako Hrvatska nastavlja sa vrlo sporom demokratskom tranzicijom na putu ka Europskoj uniji i Nato savezu. Kao razlozi takve polagane tranzicije, u studiji se navode problemi vezani za nacionalističke vrijednosti uspostavljene 90.-ih godina, nesposobnost zemlje da se nosi sa ratnim zločinima i (ne)sposobnost institucija.

U nekoliko segmenata na koje se dijeli studija, a to su: izborni proces, civilno društvo, nezavisnost medija, upravljanje, nacionalno demokratsko upravljanje, pravosudni okvir i nezavisnost te korupcija, demokratska razina u Hrvatskoj vidno je porasla nakon 2001. godine i nakon toga se većinom zadržavala na istom stupnju. Međutim, od 2003. studija pokazuje pad slobode i nezavisnosti medija.

Najvišom ocjenom u Hrvatskoj je ocijenjen sektor civilnog društva, dok je očito najveći hrvatski problem i dalje korupcija.

Što se tiče civilnog sektora, u istraživanju se objašnjava kako su najjače i najutjecajnije nevladine organizacije one ratnih veterana ili one vezane za katoličku crkvu. U usporedbi s njima organizacije orijentirane na ljudska prava ili okoliš nemaju previše utjecaja na vlasti.

U izbornom procesu veliki je korak učinjen ograničavanjem toka financija između države, državnih firmi i političkih stranaka, navodi se u studiji.

Slučaj Branimira Glavaša spominje se kao pokazatelj mnogih slabih točaka hrvatskog pravosudnog sistema koji se još uvijek nastoji izvući iz svojih "stranačkih, neprofesionalnih i ratnih početaka".

"Demokratska konsolidacija Hrvatske napredovala je 2006. godine sa HDZ-ovom Vladom i uspjela premašiti rezultate koje je postigla prethodna liberalna koalicija, naročito što se tiče stabilnosti zemlje. Međutim, zabrinutost proizlazi iz nemogućnosti sadašnje Vlade da riješi ratne zločine i da se suoči sa zločinima koje je planirao i organizirao pokojni predsjednik Franjo Tuđman", objašnjava se u studiji.

U medijima se sve više primjećuje porast tabloida koji su ispunjeni temama o sportašima, poznatima i nagradnim igrama. Ozbiljne socijalne, političke, ekonomske i kulturne teme nisu u potpunosti nestale iz medija, ali sve više postaju okvir za reklamiranje nego za ozbiljne zaključke.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika