14.06.2007. / 19:16

Autor: Martina Zeković

ZAŠTIĆENI EKOLOŠKO-RIBOLOVNI POJAS

Slovenija tvrdi da uvođenjem ZERP-a Hrvatska krši dogovor sa članicama EU

Slovenska vlada konstatirala je u četvrtak da bi proširenjem primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu (ZERP) na članice Europske unije Hrvatska prekršila dogovor sa Slovenijom i Italijom.

Naime, predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčič uputio je slovenskoj vladi inicijativu u kojoj traži da Ljubljana "zbog agresivne politike Hrvatske prema Sloveniji" i "prisvajanja slovenskog teritorija" zatraži izjavu upozorenja Hrvatskoj od strane Europske komisije i "problematizira pitanje Hrvatske na svim razinama Europske unije i pred svim njenim forumima".

Jelinčič je inicijativu uputio prošlog mjeseca nakon što je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel objavu zemljovida hrvatskog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva s crtom sredine u Savudrijskoj vali nazvao graničnom provokacijom i pokušajem prejudiciranja granice na moru.

Jelinčič je predložio da slovenska vlada Bruxellesu dokaže da mora štiti interese svoje članice prema zemlji koja tek pregovara o članstvu, te se treba postaviti onako kako se na nedavnom summitu EU-Rusija postavila prema Rusiji, štiteći interese Poljske, Estonije i Litve. Tada se radilo o ruskoj zabrani uvoza poljskog mesa i najavi sankcija, jer je Rusija time posegnula u područje vanjskotrgovinske politike Europske unije i jer je načelo solidarnosti članica osnovno načelo u Europskoj uniji.

Slovenska vlada je primijetila da je EU "reagirala na sličan način", kad su Barroso i povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn prilikom posjeta Zagrebu krajem prošle godine "jasno pozvali Hrvatsku" da ne proglasi ZERP za članice EU-a.

U odgovoru slovenske vlade na Jelinčičevu inicijativu stoji da je Hrvatska unatoč tim upozorenjima visokih europskih dužnosnika donijela odluku o proširenju primjene ZERP-a na države-članice EU-a najkasnije s 1. siječnja iduće godine, na što slovenska diplomacija konstantno upozorava.

"Slovenska diplomacija na svim razinama i na odgovarajući način svoje sugovornike upozorava na teškoće s hrvatskom vjerodostojnošću i na njene jednostrane postupke kojima se pokušava promijeniti stanje zatečeno na dan 25. lipnja 1991. Slovenija neće dopustiti da Hrvatska nastavi s praksom te vrste u okviru pregovora s Europskom unijom", stoji u izjavi ureda za komunikaciju pri slovenskoj vladi koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika