16.06.2007. / 11:20

Autor: Nina Tomljanović

PARLAMENTARNI IZBORI U FRANCUSKOJ

Francuska očekuje pobjedu konzervativnog UMP-a

Očekivanja su da će parlamentarni izbori završiti velikom pobjedom konzervativnog UMP-a kojemu je na čelu predsjednik Republike Nicolas Sarkozy, iako u petak ipak bilježi pad popularnosti prema svim anketama

U nedjelju će se u Francuskoj održati drugi krug parlamentarnih izbora, koji će biti obilježen dvobojem ljevice i desnice, te će se potvrditi bipolarizacija političke scene te dovesti, kako se očekuje, do porasta broja žena zastupnica u Nacionalnoj skupštini.

Za ulazak u parlament natječe se 903 kandidata, od čega je gotovo trećina žena. Od 577 okruga u Francuskoj, biraju se kandidati u njih 476, jer su konzervativni UMP i njegovi saveznici uspjeli osvojiti 109 mjesta već u prvome krugu, a glavna oporbena stranka socijalisti samo jedno mjesto. Postotak žena biti će bitno veći nego u sazivu parlamenta biranog 2002. godine, pokazuju očekivanja. U novom sazivu trebalo bi biti 307 žena, ili 32,69 posto dok je prije pet godina birano 250, ili 24 posto.

Očekivanja su da će parlamentarni izbori završiti velikom pobjedom konzervativnog UMP-a kojemu je na čelu predsjednik Republike Nicolas Sarkozy, iako u petak ipak bilježi pad popularnosti prema svim anketama, što analitičari tumače strahom birača od prevelikog gomilanja moći u rukama jedne stranke, prenose francuski mesiji.

Sarkozyjev UMP i njegovi saveznici s desnog centra trebali bi preuzeti kontrolu u Nacionalnoj skupštini od 577 mjesta. Konzervativci bi dobili između 406 i 438 mjesta, a socijalisti, komunisti i Zeleni od 132 do 167 mjesta.

Anketa TNS Sofres prognozira desnici od 401 do 433 mjesta, te od 173 do 174 mjesta za ljevicu. Konačno, anketa CSA govori da bi desnica mogla dobiti 420 do 463 mjesta, a ljevica između 106 i 148. Stranka centra koju vodi Francois Bayrou, čovjek koji je osvoji treće mjesto na predsjedničkim izborima u svibnju, trebala bi dobiti samo tri mjesta u parlamentu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika