18.06.2007. / 11:41

Autor: Martina Zeković

STUDIJA

Popodnevno spavanje smanjuje opasnost od smrti od srčanih bolesti

Istraživanje australskog sveučilišta Queensland pokazalo je da se oko trećine svih bolesti i s njima povezanih smrtnih slučajeva može spriječiti zdravim stilom života. Iznenađujuće je otkriće da je vrlo malo potrebno da bi se uštedio novac u proračunu zdravstvenog sustava naročito ako se zna da su pušenje, konzumacija alkohola i droge i loša ishrana glavni čimbenici 32 posto oboljenja i smrtnih slučajeva.

Konkretno za Australiju, promijene li se životne navike moglo bi se izbjeći 72 posto kardiovaskularnih bolesti, kao i 33 posto karcinoma i 60 posto slučajeva dijabetesa. "Pomoću ove studije mogao bi se uštedjeti novac za prevenciju bolesti", kazao je autor studije John Gross.

U zajedničkoj grčko-američkoj studiji koju je proveo medicinski fakultet sveučilišta u Ateni i harvardski medicinski fakultet u SAD-u stoji kako zdrav način života uključuje i tradicionalnu mediteransku prehranu s puno biljnih masti koja je zdrava za srce. Opasnost od smrti od kardiovaskularnih bolesti umanjuje i popodnevna siesta.

Radi se o proučenim podacima o više od 20 tisuća Grka u dobi od 20 do 86 godina koji su sudjelovali u europskoj studiji o raku. Jedno od pitanja na koja su morali odgovoriti bilo je i pitanje o tome spavaju li popodne i koliko često. Rezultat je takav da je kod osoba koje spavaju popodne opasnost od smrti od srčanih bolesti 34 posto niža.

Vezane vijesti

Ukrajinci zaraženi nepoznatim virusom, ali se oporavljaju

Ukrajinci zaraženi nepoznatim virusom, ali se oporavljaju

Desetorica ukrajinskih nogometaša zaražena su želučanim virusom svega nekoliko dana uoči početka Europskog prvenstva, no dobro se oporavljaju i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika