18.06.2007. / 12:35

Autor: Martina Zeković

LISTA NAJSKUPLJIH GRADOVA

Moskva najskuplji grad na svijetu, London na drugom mjestu

Već drugu godinu za redom Moskva se pojavljuje na prvom mjestu liste najskupljih gradova na svijetu. Gradovi su rangirani prema cijenama 200 kategorija kao što su kućanstvo, odjeća i hrana. Radi se o 143 grada koji se nalaze na šest kontinenata.

Na drugom mjestu ove ljestvice nalazi se London, koji se od prošle godine popeo za tri mjesta. Azijski gradovi Seul, Tokio i Hong Kong upotpunjuju prvih pet mjesta.

Najjeftiniji grad je glavni grad Paragvajaa Asuncion. Najskuplji luksuzni dvosobni stanovi bez namještaja mogu se iznajmiti u Tokiju za cijenu od 2.110 funti mjesečno, dok se takvi stanovi po cijeni od samo 490 funti mogu naći u Johannesburgu.

Za jednu kavu u Moskvi potrebno je izdvojiti 3.14 funti, a u Buenos Airesu manje od 1 funte.

Zbog jačeg eura među najskupljih deset gradova na ljestvici nalazi se šest europskih gradova.

Najskuplji grad na Bliskom istoku je Tel Aviv, dok se u odnosu na ostale gradove na ljestvici nalazi na 17. mjestu. Najskuplji grad Oceanije je Sydney, koji se nalazi na 21. mjestu ljestvice. Najskuplji afrički grad je Douala, najveći grad Kameruna, dok je Harare, glavni grad Zimbabvea ove godine isključen iz ljestvice zbog rastuće ekonomske krize i najveće svjetske inflacije od 3.714 posto.

Na 15. mjestu najskupljih gradova nalazi se najskuplji grad SAD-a New York. Veliki pad na ljestvici ove su godine imali brazilski gradovi Sao Paulo i Rio de Janeiro koji se sada nalaze na 62. i 64. mjestu.

Pri dnu ljestvice naslaze se Pakistanski najveći grad Karachi i glavni grad Ecuadora Quito.

Vezane vijesti

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Prošloga tjedna u Londonu je za javnost otvoren Granary Square, jedan od najvećih urbanih javnih prostora tog tipa u Europi koji će veličinom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika