Objavljeno u Nacionalu br. 605, 2007-06-19

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Erosove krilate raže

Mekano meso raže opčinjene gurmane ispunjava ljubavnim zanosom prema prvoj osobi koju ugledaju za istim stolom na kojemu je posluženo jelo, vjerovali su stari Heleni

Veljko BarbieriVeljko BarbieriIako kasniji grčki mitovi Erosa prikazuju kao neodoljiva sina Afrodite, boginje ljubavi i ljepote, koji je bio čak veći zavodnik od majke, u arhajskom razdoblju taj kasniji krilati prelijepi klasični bog nije imao ni čvrstog lika ni oblika. Kako je zapisao Hesiod u svojoj “Teogoniji“, Eros je bio prva strast, prvotna snaga koja je oplodila elemente i od njih stvorila kozmos i bogove. Nasuprot prelijepom zavodljivom dječaku iz grčko-rimske mitologije, on je, doletjevši na krilima valova nevidljive plodne vode, spojio prva počela, prazni prostor koji će ukrutiti u boga Kaosa, i grudoliku zemlju, pramajku Geu. Pa kad su tako u ljubavnom zanosu stvaranja i užitka između Kaosa i Gee nastali zemlja i bogovi, njihovi potomci nastanili su se na najvišoj planini Olimpu, dok je samo jednom od njih Eros naimjenio Tartar, podzemni svijet nastao od rupe koja se stvorila od žestine spolnog nagona, na mjestu na kojem je Kaos obležao Geu, a drugome, svome miljeniku Posejdonu, darovao je mora, izvaljana iz nevidljive prvotne plodne vode od koje je bio sačinjen i strasni stvoritelj. Drukčija je, dakle, po tim starim mitovima priča o nastanku svijeta i pravoj naravi boga ljubavi i strasti, od one koju je poslije, kad se dovoljno osilio, ljudima nametnuo uvijek ljubomorni Zeus. Ali ni tada, kad su svi počeli vjerovati da je on tek zavodljivi krilati bog, Eros nije mislio na osvetu. Bio je svjestan svoje moći u svom eteričnom prostoru pod morem i lebdio je na svojim velikim krilima, pokrećući ih lagano poput valova što dolaze i odlaze, tu, u svijetu prvih riba. Stoga i nije čudno što su sve one bile krilate i više su lebdjele i letjele podmorjem nego što su plivale kao današnje ribe. Ali kako se mijenjao vanjski svijet, tako se mijenjalo i podmorje, ni bogovi nisu ostali isti, ni ljudi, pa ni ribe. Nepromijenjen je ostao jedino Eros, a uz njega njegova najvjernija slika i prilika, i njegova najvjernija pratilja, krilata raža, po mnogima najstarija od svih riba. Šutljiv, ali opasan stvor, potekao iz prvotnog mora, rodonačelnik svoje velike obitelji koju još i danas širi sav uzbiban od strasti, vječno leteći podmorjem kao lebdeća sjena zavodljiva boga.

Pričaju da, kad god Eros uplete svoje prste u sudbinu bogova i ljudi i među njima plane ljubavni žar, često toliko jak da sprži opčinjene i zaljubljene, pa i promijeni kob svijeta, na svijet dolazi po jedna raža i ona, tek što ispuzne iz svoje opne, odmah poleti podmorjem, kao duh nezaustavljive i razorne ljubavi. Zbog toga je, kažu, u nekih raža koža hrapava kao brus koji pri doriru dere tijelo, a u drugih ljepljiva i sluzava, ili ukrašena oštrim bodljama i sjajnim zlatnocrnim kolobarima, pa podsjeća na ljubavni znoj i sok, ljubavnu patnju i rane, a i na mračne grobnice tragično preminulih ljubavnika. Toliko je snažna veza između Erosa i njegovih raža da mnogi i danas tvrde kako njihovo blago i meko meso, priljubljeno uz hrskavični kostur njihovih krila, kao tijelo slijepljeno uz tijelo, prenosi strasnu božansku poruku i opčini gurmane pa im spregne dušu ljubavnim zanosom prema prvoj osobi koju ugledaju za stolom na kojemu je posluženo jelo. Zbog toga su, vele, olimpski bogovi, a ponajprije vrhovnik Zeus, bojeći se osvete boga bez čijeg zanosa i snage ne bi bilo ni kozmosa ni svijeta, izbjegavali kušati zavodljivo meso raže. Jedino Posejdon, moćni Erosov miljenik, mirno uživa u njihovu mesu, jedva čekajući da se preda svom neumjerenom ljubavnom nagonu, kojim ga je bogato obdario krilati stvoritelj starog svijeta.


Lešada od ražica

Lasada od ražicaLasada od ražicaKilu malih raža, barakokula, očistite i odrežite im rep, kuhajte ih u 3 dl bijela vina sa sjeckanom kapulom, 2 režnja češnjaka, 10 zrna crnog papra, 2 ploške limuna i 2 lista lovora. Kad provrije, podlijte s 2 dl maslinova ulja i kratko poklopite. Služite vruće, posute sjeckanim petrusimulom.

Raža s gradela

Raža sa gradelaRaža sa gradelaOguljenoj velikoj raži od 2 kg isijecite krila u pravokutne komade i potopite ih par sati u mlijeko. Ocijedite ih i osušite, posolite i popaprite pa pecite na naumljenim vrelim gradelama podlijevajući maslinovim uljem, okrećući, dok s obje strane ne dobiju koricu. Složite na pladanj, još malo posolite i popaprite, pa pospite sjeckanog petrusimulom i češnjakom. Pokapajte limunom i služite odmah.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika